Powiedz nam, co myślisz!
Pomóż innym i zostaw ocenę!
Zaloguj się, aby dodać opinię
Dorota Kowalczyk
28/08/2019
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Do ksiażki podchodziłam sceptycznie, bo jednak wiele ksiażek na temat kuchni włoskiej nie spełnia moich oczekiwań. Często sa płytkie, infantylne i powtarzają znane od dawna i utarte schematy. Ta książka, ku mojemu zaskoczeniu, jest inna! To książka, która ewidentnie zawiera garść rzetelnych i merytorycznych treści, które stanowia idealny zbiór ciekawostek i wiedzy.
Beata Suszek
28/08/2019
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Dania, których przepisy są w książce zdecydowanie mnie urzekły. Sa pyszne, mimo, że nie jestem kulinarnym geniuszem. 1000 przepisów, a każdy z nich jest tak samo dobry i przepyszny!
Żaneta Jarosz
28/08/2019
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Kuchnię włoska pokochałam podczas wakacji w Mediolanie. Te dania... Ach! na samo wspomnienie cieknie mi ślinka!Uważam, że Włosi to niekwestionowani kuchenni mistrzowie. Pyszne makarony, sosy, a także mnogość różnorodnych smaków, nadawanych im przez świeże zioła i warzywa. Dzięki tej książce, cennym wskazówkom, radom, a przede wwszystkim dzięki cudownym przepisom we własnej kuchni mogę poczuć się tak, jakbym była na nowo we Włoszech i jadła te pyszności. Ksiażka odmieniła moje kuchenne życie, bez dwóch zdań! Polecam ją z czystym sercem.
Anna S
31/01/2021
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Lubię, kiedy nowe nieznane mi do tej pory przepisy kulinarne potrafią mnie zachwycić oryginalnością, prostym sposobem wykonania, a co dodatkowo ich składniki są łatwo dostępne na polskim rynku.Możemy również sami we własnym ogródku wyprodukować warzywa, które stanowią zdrowy i smaczny bazowy składnik doskonały do głównych dań, a zarazem w codziennej sprawiającej nam radość ich konsumpcji.Kuchnia włoska od wielu lat zachwyca, prawdziwych jej smakoszy tymże mogą, oni sami wprowadzić do podanych przez autora przepisów kulinarne zmiany przygotowując je nieco inaczej, jeśli nieposiadaną do podanego przepisu składnika.Autor książki pt. ''Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej'' Giovanni Ballarini z ogromnym zawodowym zaangażowaniem opracował tę kulinarną publikację, która to wzbudziła we mnie od samego początku ogromne zainteresowanie, gdyż kuchnia włoska jest mi osobiście bardzo bliska ze względu na przyrządzane przeze mnie znane nam popularne przysmaki.Przykład. Wszelkiego rodzaju przepisy ciasta na pizzę.Wiedza autora na temat przyrządzania dań włoskich została bardzo dobrze przez niego opracowana pod względem merytorycznym, jak i praktycznym.Najważniejsze jest to, że po ciężkim dniu spędzonym w pracy możemy dzięki zapoznaniu się z główną treścią tej kulinarnej publikacji przyrządzić swój ulubiony włoski przysmak.Zwróciłam szczególną uwagę w tej książce na następujące przepisy kuchni włoskiej:Zwróciłam szczególną uwagę w tej książce na następujące przepisy kuchni włoskiej:Sałatka z awokado, szpinakiem i fetą, dorsz suszony gotowany na parze z ziołami i czerwoną cebulą, dorsz w pomarańczach, naleśniki ze szparagami i szynką dojrzewającą, omlet z pomidorami, bazylią i fetą, omlet z kurkami i natką pietruszki, kanapeczki z omletów, rolada jajeczna ze szpinakiem, jajka na półtwardo ze szpinakiem i pomidorami, sałatka z cukinią i szynką, słone rogaliki, tarta z kalafiorem i wołowiną, torcik ziemniaczano - serowy, suflet z parmezanem, babeczki orkiszowe z serem brie, placek cukiniowy z ziołami i serem scamorza, przekąski serowe z ziołami, bułeczki z rozmarynem, placek z malinami, kruche ciasteczka, budyń brzoskwiniowy, mus czekoladowy, tiramisu wegańskie.Każdy miłośnik kuchni włoskiej znajdzie odpowiedni do wykonania dla siebie kulinarny przepis.Pozytywnym aspektem, który mi się bardzo spodobał jest to, że autor zadbał o to, że ujawnił krok po kroku osobiste sekrety kulinarne, w jaki sposób można czerpać radość z gotowania dań włoskich.Zadbał również oto, aby jego kulinarny język przekazu dla Czytelnika był zrozumiały.Elementem dodatkowym w tej książce są: piękne zaprezentowane zdjęcia potraw, trafnie dopasowana do całości okładka nawiązująca do jej tytułu, grafika oraz zamieszczony w niej czytelny tekst.Książkę tę polecam mieć w swojej kulinarnej kolekcji.
Anonimowy użytkownik
25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Lubię, kiedy nowe nieznane mi do tej pory przepisy kulinarne potrafią mnie zachwycić oryginalnością, prostym sposobem wykonania, a co dodatkowo ich składniki są łatwo dostępne na polskim rynku.Możemy również sami we własnym ogródku wyprodukować warzywa, które stanowią zdrowy i smaczny bazowy składnik doskonały do głównych dań, a zarazem w codziennej sprawiającej nam radość ich konsumpcji.Kuchnia włoska od wielu lat zachwyca, prawdziwych jej smakoszy tymże mogą, oni sami wprowadzić do podanych przez autora przepisów kulinarne zmiany przygotowując je nieco inaczej, jeśli nieposiadaną do podanego przepisu składnika.Autor książki pt. ''Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej'' Giovanni Ballarini z ogromnym zawodowym zaangażowaniem opracował tę kulinarną publikację, która to wzbudziła we mnie od samego początku ogromne zainteresowanie, gdyż kuchnia włoska jest mi osobiście bardzo bliska ze względu na przyrządzane przeze mnie znane nam popularne przysmaki.Przykład. Wszelkiego rodzaju przepisy ciasta na pizzę.Wiedza autora na temat przyrządzania dań włoskich została bardzo dobrze przez niego opracowana pod względem merytorycznym, jak i praktycznym.Najważniejsze jest to, że po ciężkim dniu spędzonym w pracy możemy dzięki zapoznaniu się z główną treścią tej kulinarnej publikacji przyrządzić swój ulubiony włoski przysmak.Zwróciłam szczególną uwagę w tej książce na następujące przepisy kuchni włoskiej:Zwróciłam szczególną uwagę w tej książce na następujące przepisy kuchni włoskiej:Sałatka z awokado, szpinakiem i fetą, dorsz suszony gotowany na parze z ziołami i czerwoną cebulą, dorsz w pomarańczach, naleśniki ze szparagami i szynką dojrzewającą, omlet z pomidorami, bazylią i fetą, omlet z kurkami i natką pietruszki, kanapeczki z omletów, rolada jajeczna ze szpinakiem, jajka na półtwardo ze szpinakiem i pomidorami, sałatka z cukinią i szynką, słone rogaliki, tarta z kalafiorem i wołowiną, torcik ziemniaczano - serowy, suflet z parmezanem, babeczki orkiszowe z serem brie, placek cukiniowy z ziołami i serem scamorza, przekąski serowe z ziołami, bułeczki z rozmarynem, placek z malinami, kruche ciasteczka, budyń brzoskwiniowy, mus czekoladowy, tiramisu wegańskie.Każdy miłośnik kuchni włoskiej znajdzie odpowiedni do wykonania dla siebie kulinarny przepis.Pozytywnym aspektem, który mi się bardzo spodobał jest to, że autor zadbał o to, że ujawnił krok po kroku osobiste sekrety kulinarne, w jaki sposób można czerpać radość z gotowania dań włoskich.Zadbał również oto, aby jego kulinarny język przekazu dla Czytelnika był zrozumiały.Elementem dodatkowym w tej książce są: piękne zaprezentowane zdjęcia potraw, trafnie dopasowana do całości okładka nawiązująca do jej tytułu, grafika oraz zamieszczony w niej czytelny tekst.Książkę tę polecam mieć w swojej kulinarnej kolekcji.
Anonimowy użytkownik
25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Kuchnię włoska pokochałam podczas wakacji w Mediolanie. Te dania... Ach! na samo wspomnienie cieknie mi ślinka!Uważam, że Włosi to niekwestionowani kuchenni mistrzowie. Pyszne makarony, sosy, a także mnogość różnorodnych smaków, nadawanych im przez świeże zioła i warzywa. Dzięki tej książce, cennym wskazówkom, radom, a przede wwszystkim dzięki cudownym przepisom we własnej kuchni mogę poczuć się tak, jakbym była na nowo we Włoszech i jadła te pyszności. Ksiażka odmieniła moje kuchenne życie, bez dwóch zdań! Polecam ją z czystym sercem.
Anonimowy użytkownik
25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Dania, których przepisy są w książce zdecydowanie mnie urzekły. Sa pyszne, mimo, że nie jestem kulinarnym geniuszem. 1000 przepisów, a każdy z nich jest tak samo dobry i przepyszny!
Anonimowy użytkownik
25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Do ksiażki podchodziłam sceptycznie, bo jednak wiele ksiażek na temat kuchni włoskiej nie spełnia moich oczekiwań. Często sa płytkie, infantylne i powtarzają znane od dawna i utarte schematy. Ta książka, ku mojemu zaskoczeniu, jest inna! To książka, która ewidentnie zawiera garść rzetelnych i merytorycznych treści, które stanowia idealny zbiór ciekawostek i wiedzy.