Makarony świata

Beata Pawlikowska

Makarony świata

7.3

(18 ocen) wspólnie z

33,24

 

Kulinarna wyprawa dookoła świata z makaronem w roli głównej. Od Makaronu Długowieczności podawanego w Chinach podczas urodzin i obchodów Nowego Roku, przez indonezyjską kokosową zupę laksa z makaronem i cejloński deser z makaronem i lodami, aż po słynne tajskie pad thai (smażony makaron ryżowy) i tybetańską zupę thukpa z ręcznie robionymi kluskami.
Makaron towarzyszy ludziom od ponad 4000 lat. Istnieją dziesiątki odmian makaronu w zależności od mąki, z której został zrobiony, kształtu, długości i metody wykonania.
Makaron pojawia się też na pograniczu kuchni i pop kultury – żeby wspomnieć choćby słynny włoski western spaghetti, czy jedną z najbardziej znanych scen filmowych, w której dwa zakochane psy jedzą makaron z jednego talerza. W książce pojawia się też Latający Potwór Spaghetti – bóstwo religii wyznawanej przez pastafarian.
W książce oprócz opowieści ze świata znajduje się też ponad 70 łatwych do przyrządzenia autorskich przepisów na potrawy z makaronu.

Edipresse Polska
Oprawa miękka

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-816-4039-8

EAN: 9788381640398

Liczba stron: 352

Format: 165x240mm

Cena detaliczna: 49,90 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem