Planowanie i ocena sposobu żywienia Ćwiczenia Część 1 Kwalifikacja T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Kowalska Joanna Ewa

Planowanie i ocena sposobu żywienia Ćwiczenia Część 1 Kwalifikacja T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

29,27

 

Zbiór ćwiczeń „Planowanie i ocena żywienia” to nowoczesny zestaw zadań przygotowujący ucznia technikum lub słuchacza kursu do egzaminu z kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Każdy rozdział ćwiczeń poprzedzony jest krótkim teoretycznym wstępem, który pozwala na szybkie usystematyzowanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Zamieszczone w dalszej części ćwiczenia utrwalają nabyte umiejętności z planowania i oceny żywienia.

Na końcu rozdziałów zbioru ćwiczeń znajduje się słowniczek ABC wyjaśniający trudniejsze terminy użyte w zadaniach.

Ćwiczenia ze względu na dużą objętość materiału, zostały podzielone na dwie części:
Pierwsza część ćwiczeń obejmuje następujące tematy: składniki pokarmowe i ich źródła, wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka, przemiany składników pokarmowych w organizmie człowieka oraz normy żywienia.
Druga część to ćwiczenia z planowania i oceny żywienia uwzgledniające pozostałe tematy: grupy żywności, zamienność produktów w grupach, zasady racjonalnego żywienia, zasady planowania jadłospisów, żywienie różnych grup ludności, obliczanie wartości energetycznej i odżywczej potraw, ocena żywienia, wegetarianizm oraz alternatywne sposoby żywienia.

Ćwiczenia uczą zasad racjonalnego żywienia, zachęcają do oceny własnego sposobu odżywiania się i unikania niebezpieczeństw zdrowotnych jakimi są współczesne choroby cywilizacyjne.

Format-AB
Oprawa miękka

ISBN: 978-83-891-8469-6

EAN: 9788389184696

Liczba stron: 136

Format: 170x240mm

Cena detaliczna: 30,00 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem