Komentarze nie są potwierdzone zakupem
Andrzej Fiedoruk - wybitny znawca i przewodnik po podlaskiej tradycji kulinarnej, potrafiący dowieść jej oryginalności i niepowtarzalności, pasjonat i gawędziarz jest twórcą rozpoznawalnym w całej Polsce. Z wykształcenia historyk, tropi i opisuje wątki kultury materialnej regionu Podlasia, pokazując jej barwność, wyjątkowość i niepowtarzalny charakter.
W dorobku ma kilkanaście pozycji książkowych, dotyczących najrozmaitszych aspektów dawnej i współczesnej kuchni polskiej, regionalnych obyczajów Związanych bądź z wytwarzaniem, bądź ze spożywaniem równych produktów, kulturą stołu i obrzędowością.
Fiedoruk często łączy historię regionu z narracją o codzienności mieszkańców Podlasia. Czytelnicy wysoko sobie cenią zarówno jego opowieści o dawnych karczmach i zajazdach podlaskich, jak też o sposobach wytwarzania i spożywania napoi alkoholowych, wędlin czy chleba. Ogromnym sukcesem była jego ostatnia książka Moje białostockie powidoki, o dawnym Białymstoku, pięknie wydana i ilustrowana.
ISBN: 978-83-643-1906-8
EAN: 9788364319068
Format: 145x205mm
Cena detaliczna: 35,00 zł