Dietetyczna kuchnia wegetariańska

Zofia Wieczorek-Chełmińska

Dietetyczna kuchnia wegetariańska

6.5

(2 oceny) wspólnie z

85,71

 

Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich.
Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.

PZWL
Oprawa miękka

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-200-3714-2

EAN: 9788320037142

Liczba stron: 224

Format: 20.0x14.0cm

Cena detaliczna: 99,00 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem