PayPo odbierz kod 30 zł na zakupy

Przy stole z tyranem Christian Roudaut Książka

Przy stole z tyranem
23,50 zł
46,99 zł - sugerowana cena detaliczna
Zamów teraz, wyślemy jeszcze dziś!
Wydawnictwo: Znak Koncept
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 272
Format: 144x205
Rok wydania: 2022
Zobacz więcej

Kup w zestawie

23,50 zł

Książka Christiana Roudauta "Przy stole z tyranem"


Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, jakim jesteś dyktatorem Na talerzu tyrana, między kawiorem a pasztetową, kryją się jego pragnienia, motywacje, obsesje, lęki i kompleksy zakorzenione jeszcze w dzieciństwie. Kryje się jego prawdziwe Ja. Od fanatycznego wegetarianizmu Hitlera, który dyktator tłumaczył wstrętem, jaki wzbudzały w nim rzeźnie, po napawające grozą kolacje na Kremlu, z których można było trafić prosto do Łubianki. Od zakrapianych przyjęć Husajna po imperialne bankiety Bokassy. Od rewolucyjnej chłopskiej diety Mao po obiadowe ekscesy Ceaușescu – ta książka uchyla drzwi kuchni i jadalni największych despotów XX wieku, odsłaniając tajemnice ich krwawych rządów. • Czy Bokassa naprawdę był ludożercą? • Co się stało z żydowską kucharką Hitlera i jego plutonem testerek potraw? • Dlaczego Mao nigdy nie korzystał z toalety, a Ceaușescu ukradkiem zrzucał jedzenie pod stół? • Dlaczego żona Stalina popełniła samobójstwo po kolacji, w czasie której odmówiła wzniesienia toastu? • Jakie danie Husajn przyrządzał samodzielnie dla swoich ochroniarzy? Pełna soczystych i pikantnych anegdot opowieść pozwoli poczuć groźną, a czasem tragikomiczną atmosferę panującą przy stołach despotów. Potrawy i dekoracje się zmieniają, ale strach nigdy nie wychodzi z menu… Tytułowy stół to tylko pretekst. Menu to jedynie kanwa opowieści. Dziennikarzom i historykom często wystarcza cytowanie jadłospisów dyktatorów, Roudaut patrzy jednak szerzej i zagląda głębiej. Z garnków i talerzy wyłaniają się obrazy wielkiej polityki, bezlitosne portrety psychologiczne i zadziwiające przykłady splotów losów świata ze splotami jelitowymi tyranów. Łukasz Modelski, historyk, dziennikarz, autor książek i programów o historii kuchni Christian Roudaut jest francuskim dziennikarzem, autorem kilku książek non fiction i reportaży telewizyjnych. Mieszka w Paryżu, współpracuje z kanałami telewizyjnymi Arte, France 5 i dziennikiem „Le Monde”. Wcześniej pracował w Wielkiej Brytanii jako zagraniczny korespondent Radio France.

"Przy stole z tyranem" - książka Roudauta

Poprzednie książki i filmy dokumentalne Christiana Roudauta również dotyczyły kulinariów (napisana wspólnie z kucharzem Pałacu Elizejskiego Bernardem Vaussionem Au service du Palais czy napisana z Gillesem Bragardem Chefs des chefs), a także spraw wielkich tego świata: prezydentów i dyplomatów (Ces croyants qui nous gouvernent).

Szczegółowe informacje na temat książki Przy stole z tyranem

Wydawnictwo: Znak Koncept
EAN: 9788324084029
Autor: Christian Roudaut
Tłumaczenie: Łukasz Müller
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 272
Format: 144x205
Rok wydania: 2022
Data premiery: 2022-08-10
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
Tadeusza Kościuszki 37
30-105 Kraków
PL
e-mail: [email protected]

Podobne do Przy stole z tyranem

Inne książki z kategorii Reportaż

Zapowiedź
Zapowiedź
Zapowiedź
Zapowiedź
Zapowiedź
Zapowiedź
Zapowiedź
Zapowiedź
Zapowiedź
Zapowiedź
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Oceny i recenzje książki Przy stole z tyranem

Średnia ocen:
6.38 /10
Liczba ocen:
47
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

10/08/2022
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Jak w przedmowie zauważa autor "reżimy totalitarne uwypuklają ludzką głupotę i niegodziwość (...) jadalnia jawi się jako idealna sceneria dla krwawej tragikomedii, która rozgrywa się z udziałem jednej postaci, tkwiącej na środku sceny i wcielającej się w różne role: Szekspirowskiego Falstaffa jednego dnia, ascety i zbawcy innego. Tyrani, będący niezrównanymi komediantami, celują w sztuce farsy."Sześć postaci, z którymi pewnie nikt o zdrowych zmysłach nie miałby przyjemności zasiąść przy stole. Każdy rozdział opisuje jedną postać i choć skupia się w głównej mierze na jej stosunku do jedzenia to tematyka jest znacznie szersza.Rozdziały są okraszone garścią historii, polityki, anegdotami i absurdami związanymi z czasem rządów konkretnych przywódców. W tzw. "międzyczasie" dowiemy się o roli jedzenia w kulturze danego regionu, związanych z nim tradycjach, cechach tamtejszej kuchni.Co mi się podoba, to to, że autor choć ściśle "trzyma się" postaci, nie tworzy kolejnej biografii, kolejnego wycinka z podręcznik od historii. Jak sam przyznaje, już tyle o tych despotach napisano, że pozwala sobie w książce na śmiech z ich dziwactw a nie "żałobną nutę". Jest więc o przyzwyczajeniach; co lubili, czego nie, co nadużywali, jaką filozofię budowali wokół jedzenia. A od odżywiania krótka droga do stanu zdrowia i interpretacji psychologicznych, więc i tego możecie się spodziewać.Choć klęska głodu w Chinach uśmierca 30- 40 mln ludzi, w tym samym czasie żywe ryby (bo tylko pierwszej świeżości produkty toleruje) dla Mao Zedonga sprowadzane są z odległego o tysiące kilometrów Wuhangu. Żeby ukryć swoje przywileje nakazuje własnym dzieciom jeść w publicznej stołówce. Chłopskie korzenie jednak pozostały bo Mao nie toleruje zachodnich toalet, jego ochroniarz podąża do ogrodu "za panem" z łopatką...Kult zgniłego pakistańskiego mango? Analizowanie kału zagranicznych gości?Cesarz ludożerca? Wegański faszyzm? Ta książka może was zaskoczyć!!Bardzo interesująca narracja. Przyjemne tłumaczenie Łukasza Müllera. Książka ciekawa, zwięzła, bez zagłębiania się w szczegóły. Autor, jak obiecał na wstępie, nie stroni od humoru i ironii przez co książka ma nieco inny charakter od stricte historycznych publikacji. A wspomnę tylko, że Roudaut wie o czym pisze, jest francuskim dziennikarzem, autorem reportaży i filmów dokumentalnych dotyczących m.in. kulinariów i dyplomacji.

21/09/2023
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

„Przy stole z tyranem" to fascynujący zbiór opowieści o spotkaniach z największymi dyktatorami świata. Książka prezentuje portrety tyrantów, ukazując ich życie prywatne, obyczaje i zwyczaje stołowe. Wartością dodaną jest zrównoważone podejście autora, który nie epatuje sensacją, lecz dąży do dogłębnego zrozumienia swoich bohaterów. To doskonała propozycja dla osób ciekawych życia dyktatorów i tych, którzy pragną zgłębić psychologię władzy.

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

„Przy stole z tyranem" to fascynujący zbiór opowieści o spotkaniach z największymi dyktatorami świata. Książka prezentuje portrety tyrantów, ukazując ich życie prywatne, obyczaje i zwyczaje stołowe. Wartością dodaną jest zrównoważone podejście autora, który nie epatuje sensacją, lecz dąży do dogłębnego zrozumienia swoich bohaterów. To doskonała propozycja dla osób ciekawych życia dyktatorów i tych, którzy pragną zgłębić psychologię władzy.

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Jak w przedmowie zauważa autor "reżimy totalitarne uwypuklają ludzką głupotę i niegodziwość (...) jadalnia jawi się jako idealna sceneria dla krwawej tragikomedii, która rozgrywa się z udziałem jednej postaci, tkwiącej na środku sceny i wcielającej się w różne role: Szekspirowskiego Falstaffa jednego dnia, ascety i zbawcy innego. Tyrani, będący niezrównanymi komediantami, celują w sztuce farsy."Sześć postaci, z którymi pewnie nikt o zdrowych zmysłach nie miałby przyjemności zasiąść przy stole. Każdy rozdział opisuje jedną postać i choć skupia się w głównej mierze na jej stosunku do jedzenia to tematyka jest znacznie szersza.Rozdziały są okraszone garścią historii, polityki, anegdotami i absurdami związanymi z czasem rządów konkretnych przywódców. W tzw. "międzyczasie" dowiemy się o roli jedzenia w kulturze danego regionu, związanych z nim tradycjach, cechach tamtejszej kuchni.Co mi się podoba, to to, że autor choć ściśle "trzyma się" postaci, nie tworzy kolejnej biografii, kolejnego wycinka z podręcznik od historii. Jak sam przyznaje, już tyle o tych despotach napisano, że pozwala sobie w książce na śmiech z ich dziwactw a nie "żałobną nutę". Jest więc o przyzwyczajeniach; co lubili, czego nie, co nadużywali, jaką filozofię budowali wokół jedzenia. A od odżywiania krótka droga do stanu zdrowia i interpretacji psychologicznych, więc i tego możecie się spodziewać.Choć klęska głodu w Chinach uśmierca 30- 40 mln ludzi, w tym samym czasie żywe ryby (bo tylko pierwszej świeżości produkty toleruje) dla Mao Zedonga sprowadzane są z odległego o tysiące kilometrów Wuhangu. Żeby ukryć swoje przywileje nakazuje własnym dzieciom jeść w publicznej stołówce. Chłopskie korzenie jednak pozostały bo Mao nie toleruje zachodnich toalet, jego ochroniarz podąża do ogrodu "za panem" z łopatką...Kult zgniłego pakistańskiego mango? Analizowanie kału zagranicznych gości?Cesarz ludożerca? Wegański faszyzm? Ta książka może was zaskoczyć!!Bardzo interesująca narracja. Przyjemne tłumaczenie Łukasza Müllera. Książka ciekawa, zwięzła, bez zagłębiania się w szczegóły. Autor, jak obiecał na wstępie, nie stroni od humoru i ironii przez co książka ma nieco inny charakter od stricte historycznych publikacji. A wspomnę tylko, że Roudaut wie o czym pisze, jest francuskim dziennikarzem, autorem reportaży i filmów dokumentalnych dotyczących m.in. kulinariów i dyplomacji.

Bestsellery

Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Nowości

Nowość
Nowość
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Bestseller
Nowość
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość