Smak. Życie i jedzenie

Stanley Tucci

Smak. Życie i jedzenie

7.1

(73 ocen) wspólnie z

30,94

 

Bestseller „New York Timesa” i „The Washington Post”

Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią.

Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania.

Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.


Stanley Tucci dzieli się prywatnym życiem i uwielbieniem dla jedzenia, opowiadając o rodzinie oraz najróżniejszych smakach. Pisze o kanapkach z masłem orzechowym i homarach z Maine, o idealnym negroni i pieczonych ziemniakach po brytyjsku – i zaprasza nas do stołu. Siadajcie, jeśli macie ochotę na coś do zjedzenia, na drinka, na plotki i dobrą zabawę. Tylko niech wam nie przyjdzie do głowy kroić spaghetti.
Yotam Ottolenghi


Smak Stanleya Tucciego od razu trafi do kanonu. Ta książka jest jak najlepsze włoskie jedzenie – przyciąga, uwodzi i ciągle chcesz więcej. Weź ją do czytania w łóżku, a będziesz śnić o Włochach. A w kuchni będziesz jej używać równie często jak rondla i obieraczki do warzyw.
Stephen Fry


Tucci to nie tylko wszechstronny aktor i utalentowany pisarz – jego pasja gotowania, podróżowania i życia jest zaraźliwa.
Edith G. Tolchin, „New York Journal of Books”


Zabawna, wzruszająca, fascynująca, osobista i pięknie napisana.
Kate Mosse


Gatunek ludzki ukształtowała relacja z ogniem i pożywieniem, która w wyjątkowy sposób łączy nas też z nami samymi, naszymi bliskimi i piękną planetą, na której mieszkamy. Smak to wspaniała historia opowiedziana przez wspaniałego człowieka, przywołującego wspomnienia związane z jedzeniem. Jest smakowita, wciągająca, zabawna i skłania do refleksji. Odłożycie ją tylko po to, żeby wykorzystać któryś z przepisów i ugotować coś dobrego.
Heston Blumenthal


Nie da się czytać tej książki bez napadów wilczego głodu!
Nigella Lawson


Pyszna opowieść o apetycie, rodzinie i makaronie. I jeszcze o makaronie. W tych świetnie napisanych wspomnieniach Stanley Tucci, nigdy nie tracąc poczucia smaku, zaprasza nas do stołu i podaje same dobre rzeczy.
Jay Rayner



„Smak. Życie i jedzenie” - więcej informacji od księgarni Matras



„Smak. Życie i jedzenie” autorstwa znanego aktora i kucharza Stanleya Tucci to oryginalna książka, w której pisarz opowiada o swoim życiu, najbliższych i ukochanej kuchni. Autor w swojej publikacji wspomina swoją włoską rodzinę i swoje początki związane z kulinarną sztuką. „Smak. Życie i jedzenie” to opowieść o osobie, która siłę czerpie ze swoich korzeni i zawdzięcza wiele wsparciu bliskich. Pomimo przytrafiających się w życiu niepowodzeń, autor wciąż walczy o siebie. Apetyczne opisy dań, zawartych w książce „Smak, Życie i jedzenie” zachęcają czytelnika do zjedzenia czegoś naprawdę smacznego, dlatego Stanley Tucci dzieli się z czytelnikami swoimi przepisami na pyszne domowe dania, takie jak na przykład różnego typu gulasze, pasty i inne pyszności.

Marginesy
Oprawa miękka

Wydanie: Pierwsze

ISBN: 978-83-676-7442-3

EAN: 9788367674423

Tytuł oryginalny: Taste: My Life through Food

Liczba stron: 352

Marginesy

Format: 135x210mm

Cena detaliczna: 49,90 zł

Tłumaczenie: Małgorzata Glasenapp

Rok wydania: 2023

Komentarze nie są potwierdzone zakupem