Przyprawy i mieszanki przypraw

Hanna Szymanderska

Przyprawy i mieszanki przypraw

7.5

(4 oceny) wspólnie z

29,90

 

Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". (…) Dawniej nazywano je "aroma" lub "korzenie"; dziś mówimy po prostu "przyprawy" i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin: kłącza, liście, owoce, nasiona, pączki kwiatowe lub znamiona kwiatów. Na ich smak i zapach wpływają zawarte w nich olejki eteryczne.
Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką; nie można więc przyjąć sztywnego kanonu stosowania ich w kuchni. (…) Odpowiednio dobrane przyprawy stosowane regularnie w niewielkich ilościach nie tylko urozmaicają smak naszej kuchni i podnoszą wartości odżywcze potrawy, ale także pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie, mają też działanie lecznicze.
fragment wstępu

Świat Książki
Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-794-3035-2

Liczba stron: 248

Świat Książki

Format: 13.9x22.0

Cena detaliczna: 29,90 zł

Rok wydania: 2014

Komentarze nie są potwierdzone zakupem