Odkrywamy nasiona chia

Bennett Beverly Lynn

Odkrywamy nasiona chia

10,87

 

Nasiona chia uprawiano przez wieki w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej jako podstawowy produkt żywnościowy. Bardzo cenili je azteccy wojownicy i sportowcy, ponieważ zapewniały im trwałą i solidną dawkę energii. I rzeczywiście – te niewielkie nasiona dostarczają mnóstwa, jak na swoją wielkość, składników odżywczych. Stanowią nieocenione źródło niskotłuszczowego białka pochodzenia roślinnego oraz błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Co więcej, zawierają osiem razy więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niż można ich znaleźć w łososiu.

Oto tylko niektóre korzyści zdrowotne płynące ze spożywania nasion chia:
• zmniejszenie stanów zapalnych i bólu stawów
• obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
• zwiększenie poziomu energii w organizmie
• zwiększenie wydajności sportowej
• usprawnienie procesów trawiennych
• przyspieszenie metabolizmu
• poprawienie wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Ponad 25 przepisów kulinarnych, począwszy od deserów, przekąsek i napojów, a skończywszy na zupach, sałatkach i innych daniach. Książka pokazuje, jak w nieskomplikowany sposób wzbogacić smak codziennych posiłków o cudowne nasiona chia.

Źródła Życia
Oprawa miękka

ISBN: 978-83-621-0367-6

EAN: 9788362103676

Liczba stron: 64

Format: 165x215mm

Cena detaliczna: 15,00 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem