Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Hanna Lis, Lis Paweł

Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

7.8

(77 ocen) wspólnie z

61,99

 

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.
Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem. Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na „Kuchnię Słowian”. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni! Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej „Pożywienie Słowian”. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”. Paweł Lis – archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej, gdzie realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…” oraz redaktor wydań zbiorowych „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.



„Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” – więcej informacji od księgarni Matras





Świetna pozycja pod tytułem „Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, napisana przez Hannę i Pawła Lis to pięknie zilustrowana książka kucharska i źródło cennych informacji o diecie oraz kulinarnych zwyczajach naszych praprzodków. Książka zawiera 120 przepisów na różne dania i liczne wskazówki, które ułatwiają przygotowanie tych wyśmienitych pyszności. Autorzy podają sposób przyrządzenia dań zarówno ten tradycyjny, jak i bardziej nowoczesny. Hanna i Paweł Lis w swojej publikacji oferują czytelnikowi powrót do korzeni. Dzięki tej pozycji czytelnicy będą mogli odkryć na nowo, dawno już zapomniane smaki. Książka „Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” zdobiona jest pięknymi, autorskimi ilustracjami.

Nasza Księgarnia
Oprawa twarda

Wydanie: trzecie

ISBN: 978-83-101-4065-4

EAN: 9788310140654

Liczba stron: 320

Format: 18.9x24.5cm

Cena detaliczna: 99,99 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem