Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?

Edward Chisholm

Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?

39,99

 

Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni




„Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”.



Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak – asystent kelnera – w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.



Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji”.



Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża – miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji.

 

Otwarte
Broszurowa ze skrzydełkami

Wydanie: I

ISBN: 978-83-8135-370-0

EAN: 9788381353700

Liczba stron: 464

Otwarte

Format: 135 x 215

Cena detaliczna: 59,99 zł

Tłumaczenie: Jakub Jedliński

Rok wydania: 2024

Zajrzyj do środka

Komentarze nie są potwierdzone zakupem