Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski Książka

Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
33,68 zł
44,90 zł - sugerowana cena detaliczna
Wydawnictwo: Czarne
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: drugie
Liczba stron: 336
Rok wydania: 2020
Zobacz więcej
Opowieść o kuchni dawnej i już przez każdego zapomnianej. Historia potraw jest to przekazywana z pokolenia na pokolenie niezmierna w swoim bogactwie skarbnica wiedzy o świecie. W każdym z dań można znaleźć trochę informacji o wydarzeniach historycznych, antropologii, przyrodzie, religii czy ówczesnej kulturze i medycynie. W pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej najpopularniejszym składnikiem był wykastrowany i tuczony kogut nazwany kapłonem, a z kolei jadłospis ludzi najbiedniejszych był urozmaicany przez szczeżuje. Śmiało możemy wrócić do zapomnianej przeszłości, ponieważ słowami żyjącego w osiemnastym wieku historyka Jędrzeja Kitowicza to jedynie coś bardzo starego może wydawać się nowe. W czasach gdy szefowie kuchni co chwila wymyślają coraz nowsze i oryginalne przepisy warto przeczytać o karierze szczupaka po polsku czy cofnąć się do czasów, w których pasternak nie był jedynie zabawnym słowem, a kucharze serwowali dania dla nas nieznane.

Szczegółowe informacje na temat książki Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Wydawnictwo: Czarne
EAN: 9788380498525
Autor: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: drugie
Liczba stron: 336
Rok wydania: 2020
Data premiery: 2019-04-03
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: Wydawnictwo Czarne Sp. z o.o
Wołowiec 11
38-307 Sękowa
PL
e-mail: [email protected]

Podobne do Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Inne książki Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Inne książki z kategorii Kuchnia i diety

Zapowiedź
Zapowiedź
Zapowiedź
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Oceny i recenzje książki Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Średnia ocen:
~ /10
Liczba ocen:
0
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

28/08/2019
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Kiedy zauważyłam tytuł książki to pierwszą moja myślą było: ,,Co to są kapłony i szczeżuje?!" Jeszcze zanim wyciągnęłam po nią rękę to sprawdziłam w Internecie znaczenie tych słów i stwierdziłam, że może być interesująco. Sam wywiad jest bardzo ciekawy, zawiera ogrom wiedzy i wiele intersujących anegdot. Naprawdę jest to świetna lekcja historii tym bardziej, że przeplatają przeszłość z teraźniejszością i pokazują co wpłynęło na teraźniejszość z przeszłych czasów.

28/08/2019
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Zapis rozmów pomiędzy Jarosławem Dumanowskim, który jest znanym historykiem pasjonującym się historią jedzenia oraz dziennikarkę kulinarną Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux. Podróż jaką zaoferowali mi autorzy była niezwykle interesująca, a wydanie pozycji jest starannie wykonane i dopracowane. Pozycja ta bardzo zmieniła moje postrzeganie co uczt jako utraconym bezpowrotnie dziedzictwie narodowym.Polecam.

28/08/2019
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Książka, która zabiera nas w przeszłość i przez pryzmat jedzenia skupia się na polskiej kulturze. Czytając dowiadujemy się wielu informacji, szczególnie dotyczących bioróżnorodności. W końcu nasi przodkowie spożywali wiele gatunków, które aktualnie są na skraju wyginięcia lub ten proces już nastąpił. Jako, że jestem wegetarianką to bardzo spodobało mi się, że w tej książce została zwrócona uwaga na fakt, że ludzie spożywają zbyt wiele mięsa oraz o docenieniu lokalnych producentów żywności, którzy posługują się tradycyjnymi metodami jej wytwarzania.

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Książka, która zabiera nas w przeszłość i przez pryzmat jedzenia skupia się na polskiej kulturze. Czytając dowiadujemy się wielu informacji, szczególnie dotyczących bioróżnorodności. W końcu nasi przodkowie spożywali wiele gatunków, które aktualnie są na skraju wyginięcia lub ten proces już nastąpił. Jako, że jestem wegetarianką to bardzo spodobało mi się, że w tej książce została zwrócona uwaga na fakt, że ludzie spożywają zbyt wiele mięsa oraz o docenieniu lokalnych producentów żywności, którzy posługują się tradycyjnymi metodami jej wytwarzania.

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Zapis rozmów pomiędzy Jarosławem Dumanowskim, który jest znanym historykiem pasjonującym się historią jedzenia oraz dziennikarkę kulinarną Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux. Podróż jaką zaoferowali mi autorzy była niezwykle interesująca, a wydanie pozycji jest starannie wykonane i dopracowane. Pozycja ta bardzo zmieniła moje postrzeganie co uczt jako utraconym bezpowrotnie dziedzictwie narodowym.Polecam.

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Kiedy zauważyłam tytuł książki to pierwszą moja myślą było: ,,Co to są kapłony i szczeżuje?!" Jeszcze zanim wyciągnęłam po nią rękę to sprawdziłam w Internecie znaczenie tych słów i stwierdziłam, że może być interesująco. Sam wywiad jest bardzo ciekawy, zawiera ogrom wiedzy i wiele intersujących anegdot. Naprawdę jest to świetna lekcja historii tym bardziej, że przeplatają przeszłość z teraźniejszością i pokazują co wpłynęło na teraźniejszość z przeszłych czasów.

Bestsellery

Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Nowości

Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość