Jego Pospolitość Ziemniak

Andrzej Kozioł

Jego Pospolitość Ziemniak

6.0

(3 oceny) wspólnie z

21,15

 

Ziemniaki pojawiły się stosunkowo niedawno, przyjmowane podejrzliwie, z nieufnością, uważane za „heretyckie jadło”. Ba, nie bardzo wiedziano, jak je wykorzystać w kuchni. Zdarzało się nawet, że na wytworne stoły trafiały – zamiast smakowitych bulw – nadziemne, niejadalne części tych egzotycznych roślin.

Szybko utraciły swoją egzotykę, stając się pospolitymi pyrami i grulami. Nie tylko spowszedniały, nabrały swojskości, ale zawładnęły naszą kuchnią, podobnie jak kuchniami innych europejskich krajów. Ba, miały nawet wpływ na losy całych narodów.

Książka Andrzeja Kozioła, krakowskiego pisarza, pełna anegdot i kulinarnych przepisów, dowcipnie i ciekawie opowiada o niezwykłej historii ziemniaków.

Petrus
Oprawa twarda

ISBN: 978-83-772-0509-9

EAN: 9788377205099

Liczba stron: 190

Format: 13.5x20.0cm

Cena detaliczna: 29,00 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem