Compendium Ferculorum, albo Zebranie Potraw

Stanisław Czerniecki

Compendium Ferculorum, albo Zebranie Potraw

7.8

(30 ocen) wspólnie z

52,00 zł

3543

 

Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Wydana po staropolsku ghoticą i współczesną czcionką w jednym woluminie. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.

Graf_ika
Oprawa twarda

ISBN: 978-83-618-8969-4

Liczba stron: 196

Format: 165x285mm

Cena katalogowa: 52,00 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem