Włoska sztuka dobrego gotowania

Pellegrino Artusi

Włoska sztuka dobrego gotowania

49,90 zł

2995

 

Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii
Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.
Książkę przetłumaczyły: Tessa Capponi-Borawska, znana italianistka i wykładowca Uniwersytetu Warszawskiego, zajmującą się od lat popularyzacją włoskiej kultury i kuchni, autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazylią i Dziennik Toskański, a także dziennikarka pisząca od lat felietony dla „Twojego Stylu” i „Kuchni” oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta, również italianistka, antropolog kultury, dziennikarka, autorka książki Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, a także wielu interesujących wykładów i felietonów o gastronomii oraz kulturze Włoch w polskiej prasie i radiu.

Muza
Broszurowa ze skrzydełkami

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-287-0764-1

Tytuł oryginalny: La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene

Liczba stron: 512

Format: 165x240mm

Cena katalogowa: 49,90 zł

Tłumaczenie: Capponi-Borawska Tessa, Jankowska-Buttitta Małgorzata

 

Cena pakietu

94,80 zł

5689