Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska

Anita Sarna, Karolina Krupecka

Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska

129,99 zł

9749

 

Wyrusz w smakowitą wędrówkę, w trakcie której odkryjesz receptury inspirowane kulinarnie bogatym dziedzictwem świata Wiedźmina. Przepisy zebrane i spisane przez kulinarną przewodniczkę zabiorą cię do miejsc znanych z opowieści starych gawędziarzy, opasłych oxenfurckich tomiszczy czy też ballad mistrza Jaskra.

Spędź wieczór w Białym Sadzie przy misce aromatycznej mahakamskiej zalewajki lub pysznym deserze z soczystych pieczonych owoców. Przejedź piaszczystym traktem w drogę do Velen, gdzie poznasz smak domowego posiłku przygotowywanego przez gościnnych mieszkańców tamtejszych wiosek. Skosztuj przekąsek na targu w Oxenfurcie i poznaj prawdziwą feerię lokalnych i cudownie egzotycznych smaków w novigradzkim porcie. Wsiądź na statek płynący na mroźne Skellige, gdzie przyrządzone w wyspiarskim stylu ryby popija się grzanym piwem, albo ucztuj w najlepszych austeriach i skąpanych słońcem winiarniach Toussaint oraz Beauclair. Odkryj też kulinarne sekrety skrywane przez niepozorny, podniszczony dziennik…

Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska pozwoli ci przenieść się wraz z twoją kuchnią do świata pełnego kuszących zapachów i smaków, wykreowanego przez Anitę Sarnę i Karolinę Krupecką – autorki Witcher Kitchen i Nerds’ Kitchen. Książkę otwiera przedmowa Andrzeja Sapkowskiego, mistrza słowa, bez którego niniejsza księga nigdy by nie powstała.



„Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska” - więcej informacji od księgarni Matras





""Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska"" to nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim smakowita podróż przez różne regiony, które znane są graczom i fanom sagi o Geralcie z Rivii. Kulinarna przewodniczka wprowadzi Cię w tajniki kuchni Kontynentu, z których każdy charakteryzuje się unikalną paletą smaków i aromatów.

Przygotowując potrawy z tej książki, odwiedzisz miejsca pełne legend i historii, takie jak Biały Sad, Velen czy Oxenfurt. Wybierzesz się na wirtualną ucztę do gwarnego portu w Novigradzie, zasmakujesz egzotyki z innego końca świata, a potem uciekniesz od zgiełku miasta na chłodne, wiatrem smagane wyspy Skellige. Stamtąd popłyniesz do słonecznej Toussaint, gdzie w winnicach Beauclair spróbujesz najszlachetniejszych trunków i dań z najbardziej wymagających przepisów.

Każda potrawa opisana w książce jest inspirowana kulinarnym dziedzictwem świata Wiedźmina, co oznacza, że odkryjesz smaki nieznane w naszym świecie, ale niezwykle popularne w świecie Geralt i innych postaci z sagi. Będą to zarówno proste, sycące dania, jak zalewajka z Białego Sadu, jak i bardziej wyszukane przysmaki, takie jak ryby przyrządzane w stylu wyspiarzy z Skellige.

Autorstwo książki to zasługa nie tylko Anity Sarny i Karoliny Krupeckiej, twórczyń Witcher Kitchen i Nerds’ Kitchen, ale także samego mistrza słowa, Andrzeja Sapkowskiego, który napisał do niej wstęp. Bez jego wyobraźni, niepowtarzalnego stylu i kreatywności, ten kulinarny przewodnik po świecie Wiedźmina nigdy by nie powstał. ""Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska"" to gratka dla wszystkich fanów sagi, nie tylko tych, którzy lubią gotować.

Znak Horyzont
Oprawa twarda

Wydanie: Pierwsze

ISBN: 978-83-240-8884-3

Liczba stron: 256

Znak Horyzont

Format: 216x240mm

Cena katalogowa: 129,99 zł

Tłumaczenie: Bartłomiej Nawrocki

Rok wydania: 2023

Komentarze nie są potwierdzone zakupem