Komentarze nie są potwierdzone zakupem
Wyrusz w smakowitą wędrówkę, w trakcie której odkryjesz receptury inspirowane kulinarnie bogatym dziedzictwem świata Wiedźmina. Przepisy zebrane i spisane przez kulinarną przewodniczkę zabiorą cię do miejsc znanych z opowieści starych gawędziarzy, opasłych oxenfurckich tomiszczy czy też ballad mistrza Jaskra.
Spędź wieczór w Białym Sadzie przy misce aromatycznej mahakamskiej zalewajki lub pysznym deserze z soczystych pieczonych owoców. Przejedź piaszczystym traktem w drogę do Velen, gdzie poznasz smak domowego posiłku przygotowywanego przez gościnnych mieszkańców tamtejszych wiosek. Skosztuj przekąsek na targu w Oxenfurcie i poznaj prawdziwą feerię lokalnych i cudownie egzotycznych smaków w novigradzkim porcie. Wsiądź na statek płynący na mroźne Skellige, gdzie przyrządzone w wyspiarskim stylu ryby popija się grzanym piwem, albo ucztuj w najlepszych austeriach i skąpanych słońcem winiarniach Toussaint oraz Beauclair. Odkryj też kulinarne sekrety skrywane przez niepozorny, podniszczony dziennik…
Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska pozwoli ci przenieść się wraz z twoją kuchnią do świata pełnego kuszących zapachów i smaków, wykreowanego przez Anitę Sarnę i Karolinę Krupecką – autorki Witcher Kitchen i Nerds’ Kitchen. Książkę otwiera przedmowa Andrzeja Sapkowskiego, mistrza słowa, bez którego niniejsza księga nigdy by nie powstała.
„Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska” - więcej informacji od księgarni Matras
""Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska"" to nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim smakowita podróż przez różne regiony, które znane są graczom i fanom sagi o Geralcie z Rivii. Kulinarna przewodniczka wprowadzi Cię w tajniki kuchni Kontynentu, z których każdy charakteryzuje się unikalną paletą smaków i aromatów.
Przygotowując potrawy z tej książki, odwiedzisz miejsca pełne legend i historii, takie jak Biały Sad, Velen czy Oxenfurt. Wybierzesz się na wirtualną ucztę do gwarnego portu w Novigradzie, zasmakujesz egzotyki z innego końca świata, a potem uciekniesz od zgiełku miasta na chłodne, wiatrem smagane wyspy Skellige. Stamtąd popłyniesz do słonecznej Toussaint, gdzie w winnicach Beauclair spróbujesz najszlachetniejszych trunków i dań z najbardziej wymagających przepisów.
Każda potrawa opisana w książce jest inspirowana kulinarnym dziedzictwem świata Wiedźmina, co oznacza, że odkryjesz smaki nieznane w naszym świecie, ale niezwykle popularne w świecie Geralt i innych postaci z sagi. Będą to zarówno proste, sycące dania, jak zalewajka z Białego Sadu, jak i bardziej wyszukane przysmaki, takie jak ryby przyrządzane w stylu wyspiarzy z Skellige.
Autorstwo książki to zasługa nie tylko Anity Sarny i Karoliny Krupeckiej, twórczyń Witcher Kitchen i Nerds’ Kitchen, ale także samego mistrza słowa, Andrzeja Sapkowskiego, który napisał do niej wstęp. Bez jego wyobraźni, niepowtarzalnego stylu i kreatywności, ten kulinarny przewodnik po świecie Wiedźmina nigdy by nie powstał. ""Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska"" to gratka dla wszystkich fanów sagi, nie tylko tych, którzy lubią gotować.