Smaki dwudziestolecia Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety

Maja Łozińska

Smaki dwudziestolecia Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety

69,90

 

Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.
Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.

Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.

Wydawnictwo Naukowe PWN
Oprawa twarda

ISBN: 978-83-011-6749-3

EAN: 978830116749302

Liczba stron: 184

Format: 19.5x23.5cm

Cena detaliczna: 69,90 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem