Powiedz nam, co myślisz!
Pomóż innym i zostaw ocenę!
Zaloguj się, aby dodać opinię
Jolanta Izba
13/10/2023
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Beata Śniechowska w książce "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" demonstruje niebywałą kreatywność kulinarną, stawiając pomidora w centrum uwagi. Za sprawą tej lektury pomidor odkrywa przed nami swoje różnorodne oblicza - od klasycznych sałatek po wykwintne zupy i zapiekanki.Autorka umiejętnie łączy tradycję z nowoczesnością, proponując świeże i innowacyjne podejście do znanych wszystkim składników. Śniechowska dzieli się z czytelnikami nie tylko przepisami, ale także cennymi poradami oraz ciekawostkami na temat tego czerwonego skarbu. Dzięki niej każdy amator gotowania odkryje, jak wszechstronne zastosowanie może mieć pomidor w kuchni.
Anna S
05/08/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Pomidor jest bardzo wartościowym i zdrowym warzywem, który smakuje wybornie pod każdym możliwym kulinarnym względem. To nie tylko, że prezentuje się znakomicie w konfiturze, zupie, sosie, smażeniu, grillowaniu w zastosowaniu jako główny składnik przygotowanego dania. Dzięki niemu poprawia, nam się nastrój i możemy, poczuć się wyjątkowość jedząc go.Jest to miłe wówczas, kiedy ulubione warzywo smakuje wielu osobom znanym w świecie kulinarnym i kulturalnym.Zależało mi na tym, aby poznać twórczość Pani Beaty Śniechowskiej w pomysłowości na nowe przepisy z użyciem pomidorów, jakie ma podejście do gotowania, na co zwraca szczególną uwagę w trakcie przyrządzania dań, czy zaproponowane dania są proste, czy składniki do nich są ogólnie dostępne, czy potrafi zachęcić do tego, aby móc z uśmiechem wykonać odpowiednie dania, w których pomidory odgrywają bazową główną kulinarną rolę.Książka pt.''Pomidor. Przepisy na każdą porę roku'' autorstwa Pani Beaty Śniechowskiej została wydana w twardej oprawie na czerwonym tle, w którym znajduje się pomidor.Nie został zamieszczony w książce wstęp, lecz zamiast wstępu, w którym to autorka wyjaśnia, kim jest, o jej zainteresowaniach kulinarnych, czym jest dla niej pomidor i jak ona go odbiera w znaczeniu rodzaju smakowym. Podpowiada, od czego można rozpocząć przygodę z książką, co należy pominąć, a na co można zwrócić większą uwagę. Dla czujnych czytelników przygotowane zostały skonstruowane ciekawostki w postaci tekstów Pana Michała Rusinka w formie wierszy odnoszących się do treści zawartych w przepisach. Całość książki zamykają zaproszone osoby ze świata kultury, kulinarni, którym smak pomidora nie jest obojętny, lubią go stosować od strony praktycznej i teoretycznej w potrawach z jego użyciem oraz piękne fotografie autorstwa Pani Małgorzaty Minty.Uważam, że obowiązkowo powinno się zapoznać z garścią wiedzy i informacjami na temat pomidora.Jest to ciekawie, zilustrowany pomysł autorki, bo opisuje od strony praktycznej, jaką ma wiedzę o pomidorach i w jaki sposób wykorzystuje ją w praktyce.Każdy czytelnik niezależnie od tego, czy jest weganinem bądź wegetarianinem lubiącym jeść warzywa, a w szczególności pomidora będzie mógł wybrać dla siebie odpowiedni dla siebie przepis, który z łatwością wykona.W książce tej została umieszczona mała czcionka i to stanowiło dla mnie utrudnienie.Polecam przeczytać tę książkę.
Kamila Zając
21/08/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
„.. Addio pomidory addio ulubioneSłoneczka zachodzące za mój zimowy stółNadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonejTęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół..."Jaki jest Wasz ulubiony składnik w kuchni? Ja , podobnie jak autorka książki nie wyobrażam sobie jej bez pomidorów , zwłaszcza w okresie wiosenno- letnim , gdy mama przyrządza pyszne i wonne leczo albo po prostu bierze tego czerwonego jegomościa i polewa go sosem czosnkowym .. po prostu pyszota.W swojej książce Pani Beata udowadnia, że jeden składnik może być podany w wielu inspirujących odsłonach.Przede wszystkim szefowa kuchni z pasją opowiada o tym czym dla niej są soczyste słodkie owoce , o tym jak zakochała się w ich smaku i aromacie , gdy była dzieckiem. Książka zawiera niemal sto receptur na dania z pomidorem w roli głównej , prezentując różnorodne ich odmiany występujące w poszczególnych porach roku.Całość podzielona jest na rozdziały w których znajdują się przepisy odpowiadające konkretnej porze dnia . Znajdziemy tam więc śniadania, dania główne, sałatki, zupy czy koktajle.Co więcej autorka do dzielenia się kulinarną pasją i miłością do gotowania oraz oczywiście głównego bohatera zachęciła znanych szefów kuchni czy pisarzy, a ci z sentymentem opisują to , co im najbardziej smakuje.Dodatkowo apetyt pobudzają smakowicie wyglądające fotografie.Coś cudownego, nie mogłam się oprzeć i już zaczęłam testować przepisy zawarte w tym pełnym ciepła przewodniku kulinarnym.Polecam, bon apeti
Anonimowy użytkownik
25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
„.. Addio pomidory addio ulubioneSłoneczka zachodzące za mój zimowy stółNadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonejTęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół..."Jaki jest Wasz ulubiony składnik w kuchni? Ja , podobnie jak autorka książki nie wyobrażam sobie jej bez pomidorów , zwłaszcza w okresie wiosenno- letnim , gdy mama przyrządza pyszne i wonne leczo albo po prostu bierze tego czerwonego jegomościa i polewa go sosem czosnkowym .. po prostu pyszota.W swojej książce Pani Beata udowadnia, że jeden składnik może być podany w wielu inspirujących odsłonach.Przede wszystkim szefowa kuchni z pasją opowiada o tym czym dla niej są soczyste słodkie owoce , o tym jak zakochała się w ich smaku i aromacie , gdy była dzieckiem. Książka zawiera niemal sto receptur na dania z pomidorem w roli głównej , prezentując różnorodne ich odmiany występujące w poszczególnych porach roku.Całość podzielona jest na rozdziały w których znajdują się przepisy odpowiadające konkretnej porze dnia . Znajdziemy tam więc śniadania, dania główne, sałatki, zupy czy koktajle.Co więcej autorka do dzielenia się kulinarną pasją i miłością do gotowania oraz oczywiście głównego bohatera zachęciła znanych szefów kuchni czy pisarzy, a ci z sentymentem opisują to , co im najbardziej smakuje.Dodatkowo apetyt pobudzają smakowicie wyglądające fotografie.Coś cudownego, nie mogłam się oprzeć i już zaczęłam testować przepisy zawarte w tym pełnym ciepła przewodniku kulinarnym.Polecam, bon apeti
Anonimowy użytkownik
25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Pomidor jest bardzo wartościowym i zdrowym warzywem, który smakuje wybornie pod każdym możliwym kulinarnym względem. To nie tylko, że prezentuje się znakomicie w konfiturze, zupie, sosie, smażeniu, grillowaniu w zastosowaniu jako główny składnik przygotowanego dania. Dzięki niemu poprawia, nam się nastrój i możemy, poczuć się wyjątkowość jedząc go.Jest to miłe wówczas, kiedy ulubione warzywo smakuje wielu osobom znanym w świecie kulinarnym i kulturalnym.Zależało mi na tym, aby poznać twórczość Pani Beaty Śniechowskiej w pomysłowości na nowe przepisy z użyciem pomidorów, jakie ma podejście do gotowania, na co zwraca szczególną uwagę w trakcie przyrządzania dań, czy zaproponowane dania są proste, czy składniki do nich są ogólnie dostępne, czy potrafi zachęcić do tego, aby móc z uśmiechem wykonać odpowiednie dania, w których pomidory odgrywają bazową główną kulinarną rolę.Książka pt.''Pomidor. Przepisy na każdą porę roku'' autorstwa Pani Beaty Śniechowskiej została wydana w twardej oprawie na czerwonym tle, w którym znajduje się pomidor.Nie został zamieszczony w książce wstęp, lecz zamiast wstępu, w którym to autorka wyjaśnia, kim jest, o jej zainteresowaniach kulinarnych, czym jest dla niej pomidor i jak ona go odbiera w znaczeniu rodzaju smakowym. Podpowiada, od czego można rozpocząć przygodę z książką, co należy pominąć, a na co można zwrócić większą uwagę. Dla czujnych czytelników przygotowane zostały skonstruowane ciekawostki w postaci tekstów Pana Michała Rusinka w formie wierszy odnoszących się do treści zawartych w przepisach. Całość książki zamykają zaproszone osoby ze świata kultury, kulinarni, którym smak pomidora nie jest obojętny, lubią go stosować od strony praktycznej i teoretycznej w potrawach z jego użyciem oraz piękne fotografie autorstwa Pani Małgorzaty Minty.Uważam, że obowiązkowo powinno się zapoznać z garścią wiedzy i informacjami na temat pomidora.Jest to ciekawie, zilustrowany pomysł autorki, bo opisuje od strony praktycznej, jaką ma wiedzę o pomidorach i w jaki sposób wykorzystuje ją w praktyce.Każdy czytelnik niezależnie od tego, czy jest weganinem bądź wegetarianinem lubiącym jeść warzywa, a w szczególności pomidora będzie mógł wybrać dla siebie odpowiedni dla siebie przepis, który z łatwością wykona.W książce tej została umieszczona mała czcionka i to stanowiło dla mnie utrudnienie.Polecam przeczytać tę książkę.
Anonimowy użytkownik
25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Beata Śniechowska w książce "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" demonstruje niebywałą kreatywność kulinarną, stawiając pomidora w centrum uwagi. Za sprawą tej lektury pomidor odkrywa przed nami swoje różnorodne oblicza - od klasycznych sałatek po wykwintne zupy i zapiekanki.Autorka umiejętnie łączy tradycję z nowoczesnością, proponując świeże i innowacyjne podejście do znanych wszystkim składników. Śniechowska dzieli się z czytelnikami nie tylko przepisami, ale także cennymi poradami oraz ciekawostkami na temat tego czerwonego skarbu. Dzięki niej każdy amator gotowania odkryje, jak wszechstronne zastosowanie może mieć pomidor w kuchni.