Kuchnia toskańska

Piotr Adamczewski

Kuchnia toskańska

6.0

(2 oceny) wspólnie z

29,90

Każda część Włoch smakuje inaczej..

Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć w te strony wiele podróży. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny – z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii.

Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego to książka palce lizać. Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcino, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach…


Piotr Adamczewski – reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” oraz książek kulinarnych (m.in. "Smakosz wędrowny", "Męskie gotowanie", "Krwawa historia smaków", "Jak smakuje pępek Wenus", "Jest ser!"), który świat poznaje smakowicie – za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.

RM
Oprawa miękka

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2016-03-24

ISBN: 978-83-777-3295-3

Liczba stron: 128

RM

Format: 165x235mm

Cena detaliczna: 29,90 zł

Rok wydania: 2016

Komentarze nie są potwierdzone zakupem