Historia naturalna i moralna jedzenia

Maguelonne Toussaint-Samat

Historia naturalna i moralna jedzenia

7.1

(40 ocen) wspólnie z

59,99

 

Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje samych produktów z „moralną” historią pożywienia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach czy faktach historycznych związanych z pokarmami.

W.A.B.
Oprawa miękka

Wydanie: drugie

ISBN: 978-83-280-2039-9

EAN: 9788328020399

Tytuł oryginalny: Histoire naturelle et morale de la Nourriture

Liczba stron: 672

W.A.B.

Format: 145x205mm

Cena detaliczna: 59,99 zł

Tłumaczenie: Anna Bożena Matusiak, Maria Ochab

Komentarze nie są potwierdzone zakupem