Dzika kuchnia

Łukasz Łuczaj

Dzika kuchnia

8.0

(158 ocen) wspólnie z

64,90

 



Zielnik i książka kucharska w jednym!


To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych.

Każdy rozdział to skarbnica wiedzy na temat gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, a także wskazanie, które części rośliny są jadalne. W książce podany jest równiez okres zbioru, substancje czynne i właściwości farmakologiczne roślin, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.

W książce znajduje się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi czy japońskie ciasteczka z bylicą. Książka jest bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, a także wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów „W dziką stronę”.

"Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał…"
Wojciech Modest Amaro, 1*Michelin Star, Atelier Amaro *

"Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny."
Agnieszka Kręglicka, restauratorka, felietonistka

Nasza Księgarnia
Oprawa twarda

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-101-3374-8

EAN: 9788310133748

Liczba stron: 320

Format: 189x245mm

Cena detaliczna: 64,90 zł

Kanał Autora na YouTube

Komentarze nie są potwierdzone zakupem