Koszyk 0
Opis:
W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrał ... a kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się nauczyła. „Moja tajska kuchnia” to 90 przepisów na szybkie, efektowne i niesamowicie smaczne dania. Towarzyszą im opisy produktów i porady, gdzie można je kupić i czym zastąpić. Ugotuj pyszne zielone curry z kurczakiem i bakłażanem tajskim, zasmakuj orientalnej kuchni, poznaj historię białej Tajki i wraz z nią naucz się przyrządzać potrawy z dużą dawką chilii i szczyptą humoru. Czytaj dalej >> << Zwiń
  • Pascal
  • twarda
Mniej Więcej
  • Daria Ładocha
  • 2015
  • 296
  • 268
  • 207
  • *, 978837642-580-1
  • 9788376425801
  • ZCW4S

Recenzje czytelników

Czas coś upichcić

Ocena:
Autor:
Data:
Muszę przyznać, że Darię Ładochę kojarzę wyłącznie z programu Dzień dobry TVN, gdzie raz na jakiś czas uczestniczyła w kąciku kuchennym. Gdzieś nawet przebiegając po bezkresnych łąkach Internetu natrafiłam również na jej stronę Mamałyga, gdzie ukazuje w dość subtelny i wyjątkowy sposób zdrowe jedzenie. Tak jak wspomniałam, tajskie rejony kuchni nie są mi zbyt znane, ale gdy przejrzałam tę pozycję, czuję, że mogę się w niej odnaleźć ...

Książki kucharskie właśnie powinny wyglądać tak jak W mojej tajskiej kuchni, która pojawiła się nakładem wydawnictwa Pascal. Co w niej takiego wyjątkowego? Sądzę, że ta pozycja zasługuję na uwagę każdego, ponieważ przedstawia kuchnię tajską od podstaw. Mogłabym nawet stwierdzić, że jest to pewne kompendium wiedzy, gdzie nawet laik sobie poradzi z przyrządzeniem takich potraw.

Dodatkowy plus tej pozycji to lista zamienników. Widać, że Daria Ładocha zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre produkty trudno dostać, dlatego też dostajemy rekomendacje, by np. trukwę zamienić na cukinię. Każdy z przepisów posiada listę zakupów, czy po prostu listę składników, które w danym przepisie należy użyć, jak i otrzymujemy informację, ile osób będziemy w stanie obsłużyć tą potrawą. Sposoby przyrządzania wydają się proste i nieskomplikowane, wyjaśnione w dość przejrzysty sposób. Bardzo podoba mi się rozwiązanie, którzy inni autorzy książek kucharskich powinni sobie wziąć do serca: na dwóch stronach znajduje się jedna potrawa, gdzie jedna strona to zdjęcie potrawy, a druga to kompendium wiedzy na jej temat.

Ostatecznie dochodzę do takiej konkluzji: to świetna książka kucharska, która mam nadzieję odkryje we mnie zmysł kuchni tajskiej. W końcu gdy z chłopakiem przeglądaliśmy tę książkę to było ciągle: o jacie, to będzie dobre, o jakie pyszne, kiedy robimy? Sądzę, że każdy kto ma ochotę na rozpoczęcie wędrówki do świata kuchni tajskiej powinien nabyć tę pozycję i przekonać się, że można zjeść coś zdrowego i pożywnego.
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena