Koszyk 0
Opis:
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną ... będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi. „Tradycje kulinarne Korei” to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.  Czytaj dalej >> << Zwiń
  • Hanami
  • twarda
Mniej Więcej
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek
  • 2015
  • 304
  • 246
  • 173
  • 9788360740897
  • 9788360740897
  • ZCN4T

Recenzje czytelników

Tradycje kulinarne Korei - wyprawa po głębię smaku

Ocena:
Autor:
Data:
Serdecznie zapraszam na wspólną wycieczkę do jednego z krajów Azji - Korei. Będzie to wyprawa nietypowa, ponieważ uderzy ona w szczególności w Wasze kubki smakowe. Wraz z autorką książki "Tradycje kulinarne Korei" poznamy nie tylko zwyczaje i zasady towarzyszące spożywaniu posiłków przez mieszkańców tamtego pięknego kraju, ale i sami będziemy mogli ich skosztować, dzięki zawartym wewnątrz przepisom. Wyprawa po smakach Korei z pewnością spodoba się nie tylko pasjonatom Orientu ...


Zanim jednak kultura Korei uderzy w czytelnika feerią smaków, kolorów i zapachów bijących z tamtejszych dań, tak jak przy każdej wyprawie należy dowiedzieć się nieco o miejscu, do którego się wybiera. Pod tym względem książka nie zawiedzie czytelnika, a autorka dostarcza komplet podstawowych informacji, w prosty i przystępny sposób, jednocześnie zachęcający wszystkich zainteresowanych do poszerzania wiedzy we własnym zakresie. Początek książki stanowi więc zbiór informacji o położeniu geograficznym Korei, kalendarza, który jak się przekonacie ma ogromne znaczenie jeżeli chodzi o spożywane potrawy czy uwarunkowaniach klimatycznych determinujące to, co mieszkańcy mogą położyć na talerz. Szczególną uwagę poświęcono również filozofii kuchni koreańskiej, która determinuje nie tylko składniki, jakie zostaną użyte do przyrządzenia dania, ale i sposób i kolejność ich podania.

Zaopatrzeni w takie informacje możemy przejść do "dania głównego", czyli kulturoznawczej wyprawy przedstawionej zawartością talerzy, półmisków i szeroko rozumianej zastawy jaką znajdziemy na koreańskim stole. Pisząc o "Tradycjach kulinarnych Korei" należy sprostować, że nie jest to książka kucharska, a książka o kuchni. Magdalena Tomaszewska-Bolałek prowadzi czytelnika przez ponad trzystu-stronicową książkę przybliżając mu grupy surowców spożywczych i ich miejsca w koreańskiej kulinarnej, zaczynając od tej tradycyjnej, a kończąc na współczesności. Jak już wspominałam na wstępie, całość dodatkowo zawiera przepisy, dzięki którym można spróbować przysmaków Korei we własnym domu. Dużym plusem jest także fakt, iż nazwy wymienianych produktów i potraw, podane są w obu językach – po koreańsku i po polsku, w przypadku tych, które posiadają polskie odpowiedniki.

Najciekawszy jednak według mnie jest rozdział kończący książkę, w którym poza tradycyjnym sprzętem stosowanym w kuchni, autorka omawia zasady zachowania się przy stole. Kultura spożycia posiłku jest bardzo ważna niezależnie od rejonu świata w którym się znajdujemy, a Europejczyk wybierając się do Korei może mocno się zaskoczyć odmiennymi od tego co spotykamy na co dzień regułami.

Wydanie z pewnością zasługuje na uwagę. Książka jest pięknie ilustrowana i czasami aż trudno oprzeć się, żeby nie nacieszyć dłużej oczu zamieszczonym wewnątrz zdjęciom i powrócić do dalszej lektury. W dodatku czytając o składnikach i potrawach nie spotykanych w kulturze Europejskiej ciężko byłoby docenić to, co przedstawia autorka właśnie bez wspomnianych fotografii.

"Tradycje kulinarne Korei" to ciekawa pozycja, która ma szanse spodobać się nie tylko pasjonatom kultury krajów Orientu, ale także wszystkim tym, którzy pragną przeżyć niezwykłą wyprawę i skosztować obcej kultury. Azja zaskakuje nie tylko swoim pięknem, ale i zwyczajami tak odmiennymi od tego, co znamy z Europy i dzięki temu tym bardziej nas fascynuje.

Ocena:8,5/10
Andromeda
Za egzemplarz recenzencki serdecznie dziękuję wydawnictwu Hanami.


Po więcej recenzji zapraszamy na blog KZTK:
http://koszztk.blogspot.com/
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.