Koszyk 0
Opis:
Przepisy na łatwe do przygotowania, niezbyt czasochłonne i smaczne potrawy. "Dziś problem diety bezglutenowej dotyka coraz więcej osób. Glutenu muszą unikać chorzy na celiakię i cierpiący z powodu jego nietolerancji, wywołującej szereg uciążliwych dla życia dolegliwości. Coraz więcej ludzi decyduje się na rezygnację z glutenu, aby być zdrowszym i szczuplejszym". Pierwsza książka autorstwa Grażyny Bober-Bruijn z pięknymi fotografiami Gosi Wieruszewskiej ... Znalazło się w niej ponad 100 przepisów na proste potrawy bezglutenowe zilustrowane ok. 400 zdjęciami i rysunkami. Przepisy zostały dobrane tak, aby sprawdziły się podczas rodzinnego przygotowywania dań i zachęcały do własnych poszukiwań kulinarnych. Autorki udowadniają, że pewne ograniczenia wynikające ze względów zdrowotnych wcale nie muszą zubożyć diety; zachęcają do własnej interpretacji przepisów, modyfikowania ich, urozmaicania, a nie tylko podejmowania prób odtwarzania; do gotowania z dziećmi, aby zaszczepić im nawyki przygotowywania jedzenia w domu oraz sięgania po to, co dobre i zdrowe, nauczyć je gotowania, przekazać umiejętności i styl jedzenia. To co wynosi się z domu. Gotowanie to także podejmowanie decyzji, wybieranie, uczenie się odpowiedzialności. Czytaj dalej >> << Zwiń
  • Muza
  • miękka
Mniej Więcej
  • Grażyna Bober-Brujin, Gosia Wieruszewska
  • 2014
  • 1
  • 192
  • 247
  • 188
  • 978-83-7758-884-0
  • 9788377588840
  • ZBPTR

Recenzje czytelników

Graficznie piękna, ale przepisy nie dla mnie

Ocena:
Data:
Szata graficzna piękna, ale przepisy pozostawiły ogromny niedosyt. Przeważają proste dania naturalnie bezglutenowe, jak warzywa na ciepło, sałatki, koktajle, zupy czy bezglutenowe kasze z dodatkami. Jest tylko jeden chleb i garstka słodkości. W dodatku w składzie potraw mącznych widnieją „koncentraty ciasta” lub „mieszanki na chleb”. Osoby stosujące dietę bezglutenową, zwłaszcza od wielu lat, nie mają raczej problemów z przygotowaniem owocowego koktajlu, sałatki, zupy albo warzyw z kaszą ... Nie jest trudno ugotować kupiony w sklepie makaron bezglutenowy i polać go sosem. Największym wyzwaniem są te potrawy, które oryginalnie zawierały gluten, czyli chleby, bułki, pizze, naleśniki, racuszki, domowe makarony, pierogi, ciasta, ciasteczka itp. I właśnie takich przepisów, wykorzystujących jak najbardziej naturalne i nieprzetworzone składniki (bez miksów mąk czy gumy guar), poszukuję we wszystkich bezglutenowych publikacjach kulinarnych. Od autorki z tak długim doświadczeniem oczekiwałam czegoś więcej. Pełna recenzja na www.kulinarnaczytelnia.pl/2014/11/subtelne-piekno-i-bezglutenowy-niedosyt-bober-bruijn.html Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Fajne zdjęcia, łatwe przepisy z normalnych produktów i ogólnie fajny wygląd.

Ocena:
Autor:
Data:
Gotuję dużo i bardzo chętnie. Dieta bezglutenowa to dziś moda, ale zdrowa moda i ja się w nią bawię. Książkę kupiłem i nie żałuję chociaż miałem pewne obawy, bo w sieci krąży jakaś recenzja o tym, że jest mało chlebów w książce i makaronów (nie wiem komu chce się robić makaron?). Książka mnie nie zawiodła, polecam.

Maciek
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena