Koszyk 0
Opis:
Książka, którą każdy alergik powinien mieć na swojej półce! Niezależnie od tego, czy jesteś alergikiem czy po prostu szukasz nowych kulinarnych inspiracji, rozpocznij przygodę z kokosową kuchnią, pełną pysznych dań, które rozpłyną się w twoich ustach, zaspokoją największy głód, odżywią ciało, dodadzą energii i zawładną ... podniebieniami twoich gości. Właściwości zdrowotne i unikalny smak sprawiły, że skromny kokos zyskał w ostatnim czasie niezwykłą popularność. Doceniana jest zarówno jego pomoc w zrzucaniu zbędnych kilogramów, ale też fakt, że ten egzotyczny orzech niezwykle rzadko uczula, a olej, cukier i mąka kokosowa są smacznymi zastępnikami produktów glutenowych, nabiału czy orzechów. W książce znajdziesz przepisy na: - Dania, których przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut, dzięki czemu szybko przygotujesz pożywny obiad dla całej rodziny; - Pełne smaku i aromatu posiłki, dzięki którym każdy alergik będzie mógł cieszyć się rozkosznie pysznym jedzeniem; - Dania, które mogą spożywać osoby chorujące na celiakię, uczulone na gluten, nabiał i orzechy, weganie i wegetarianie; - Przepyszne bezglutenowe potrawy, które nie smakują jak styropian; - Pieczone pączki z wanilią i kokosem, Fioletowy koktajl mocy, Tabbouleh z winogronami, miętą i kalafiorem, Perska zupa kokosowa z łuskanym grochem, ciecierzycą i ziołami oraz wiele innych obłędnie pysznych dań z kokosa. Rozsmakuj się w zdrowych, kokosowych daniach! Camilla V. Saulsbury jest autorką książek kucharskich, przepisów kulinarnych i instruktorką gotowania. Prowadzi również bloga poświęconego zdrowej kuchni: powerhungry.com. Współpracuje z The Food Network, Today, Good Morning America i Katie oraz „The New York Times”. Jest także trenerką fitness Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Camilla Saulsbury
  • 2016
  • 1
  • 352
  • 235
  • 165
  • *, 9788365170-93-4
  • 9788365170934
  • ZD7S4

Recenzje czytelników

Włochaty okaz zdrowia ;)

Ocena:
Autor:
Data:
O dobroczynnym wpływie oleju kokosowego na nasze zdrowie pojawiają się ostatnimi czasy coraz nowsze doniesienia. To fascynujące, że człowiek dociera do naturalnych źródeł leczenia i utrzymywania się przy dobrym zdrowiu - w końcu to, co mamy z natury nie pojawiło się w niej przypadkowo. I choć patrząc na to, jak słynny stał się ostatnio orzech kokosowy można pomyśleć, iż dotychczas człowiek nie zauważał jego istnienia, albo przynajmniej traktował, jako egzotycznego ... włochatego gościa z ciepłych krajów, to jednak jest on wykorzystywany przez ludzkość już od lat. Zarówno olej, jak miąższ czy choćby skorupy, a nawet poszczególne części drzewa palmy kokosowej, co do pochodzenia której uzurpuje sobie prawo kilka państw, ludzie wykorzystywali dla ułatwienia życia (liny, meble, pokrycia dachowe, łódki czy nawet środek płatniczy!).

To „siła napędowa mózgu”.

Choć początki oleju kokosowego w świecie współczesnym bywały burzliwe, to w końcu uznano jego zasługi dla zdrowia. „Kokos, a w szczególności olej kokosowy, jest pełen wartości odżywczych.”
O oleju kokosowym mówi się, że potrafi nawet wyleczyć chorego na chorobę Alzheimera (nie tyle wyleczyć dokładnie, co postawić na nogi, przywrócić do normalnego funkcjonowania). Jako, że to choroba mózgu, wiadomo, że musi on bezpośrednio wpływać na działanie mózgu, a co za tym idzie pomagać także w innych przypadkach jego uszkodzeń. I tak olej kokosowy, a właściwie zawarte w nim kwasy omega3 i omega6 pomagają w odbudowie uszkodzonych neuroprzekaźników, łagodzeniu urazów mózgu itp. (zainteresowanym polecam artykuły doktora Mercoli).
Ponadto chroni przed chorobami krążenia, ułatwia odchudzanie czy pomaga obniżyć cholesterol.
To dla zdrowia. A co z pozostałymi właściwościami oleju kokosowego? Jest on wspaniałym kosmetykiem, i do do wszystkiego. Możecie teraz uśmiechać się pod nosem, ale dobroczynne działanie oleju kokosowego na skórę czy włosy testuję od lat. Świetnie sprawdza się też jako odżywka do włosów czy nawet pasta do zębów.

Czy mając taką wiedzę na temat cudownych właściwości tego owocu można jeszcze przejść obok niego obojętnie?

W sferze kulinarnej, poza olejem służącym do smażenia, kojarzy się nam kokos raczej jako dodatek do dań słodkich (wiórki czy płatki koksowe). Pewnie większość wegetarian zna także jego większe możliwości i zastosowanie – mleko, masło, woda czy kefir kokosowy, a stosujący dietę bezglutenową – mąkę kokosową. Jako, że nie jem mięsa i unikam glutenu znałam wszystkie te, i inne odsłony orzecha kokosowego, nadal jednak spektrum zastosowania tych produktów nie było w moim domu tak szerokie, jak teraz, od kiedy przeczytałam książkę Camilli V. Saulsbury Kuchnia kokosowa. Wspomniane desery to tylko ułamek z tego, co proponuje nam autorka książki z zastosowaniem orzecha kokosowego. Cała gama zup, dań głównych czy sałatek, ponadto ciasta i pieczywo. W sumie ponad 200 całkowicie wegetariańskich (a także bezglutenowych) dań, które mogą pojawić się na naszych stołach.
Książka podzielona jest na wyraźne działy – wstęp szeroko omawiający właściwości i korzyści z zastosowania w kuchni kokosa oraz produkty z niego powstałe, ponadto rozdział ten pomaga Wam w zorganizowaniu produktów potrzebnych do przyrządzenia dań z przepisów zawartych w książce (to bardzo pomysłowe i przydatne!). Kolejne rozdziały to przepisy podzielone pod względem ich przeznaczenia – czyli np. śniadania, obiady, ale i napoje czy sałatki. Znajdą się i działy dla słodkolubnych, a także dla tych, którzy doceniają smak domowego pieczywa - „chlebek marchewkowy z kardamonem” zachwyca smakiem. A jeśli kogoś jeszcze to nie przekonało, to zapewne skuszą go barwne i smakowite zdjęcia, które także znajdzie w książce.
Ja zakochałam się Kuchni kokosowej zanim trafiła ona w moje ręce. Już od samej, smakowitej okładki. Teraz, kiedy prawie każdego dnia pojawiają się w naszym domu dania z wykorzystaniem dobroczynnego owocu palmy kokosowej nie odkładam jej w ogóle na półkę z kulinarnymi książkami (pamiętajcie o kupowaniu orzechów i produktów z niego powstałych z dobrych źródeł, które w swoim składzie NIE będą zawierały KONSERWANTÓW!!).

W tłumaczeniu sama nazwy palmy kokosowej kalpa vriksha tłumaczy się, jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”, a w języku malajskim „drzewo o tysiącu zastosowań”, tak więc przyjmijmy jego owoce do naszego domu, a będziemy jeść smacznie i zdrowo. Kosz orzechów kokosowych i książka Camilli V. Saulsbury to zestaw idealny. Zacznijcie już w weekend!
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Czas na kokos!

Ocena:
Autor:
Data:
Jeszcze niedawno kokos kojarzył się wielu osobom wyłącznie z wiórkami kokosowymi dodawanymi do ciasta lub z mleczkiem kokosowym sprzedawanym w wybranych sklepach, ewentualnie z drinkami z palemką, podawanymi w łupinie orzecha kokosowego w luksusowych wakacyjnych kurortach. Obecnie coraz częściej sięgamy po różne postacie tego owocu, począwszy od oleju kokosowego, po kokosową wodę, kierując się zarówno smakiem, dostępnością, jak i opiniami naukowców, którzy podkreślają jego cenne właściwości ... Tak naprawdę jednak orzechy kokosowe i korzyści płynące z ich spożywania ludzie znają od wieków, wszak nie bez przyczyny palmę kokosową nazywa się drzewem życia.
O tym, jak cenny jest dla naszego zdrowia olej kokosowy oraz inne postacie owoców drzewa kokosowego przekonamy się dzięki wspaniałej książce (nie tylko) kulinarnej „Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska”, opublikowanej nakładem wydawnictwa Vivante. Autorka, Camilla V.Saulsbury, jest nie tylko instruktorką gotowania mająca na swoim koncie kilka książek kucharskich, ale również współpracuje m.in. z „Good Morning America” czy „Today”. W swojej najnowszej publikacji zachęca nas do wykorzystania kokosów w celu stworzenia zdrowych i pysznych dań na każda okazję. Po książkę sięgnąć mogą nie tylko osoby, które są weganami, czy też w swojej diecie nie mogą stosować glutenu. Inspiracje znajdą tu wszyscy, którzy cenią sobie smaczne posiłki, kulinarne eksperymenty oraz troszczą się o zdrowie własne i swojej rodziny.
Wstęp do książki zawiera wiele cennych informacji dotyczących owoców drzewa kokosowego, takich jak wpływ oleju kokosowego na organizm człowieka, obejmujący nie tylko zwalczanie wielu grzybów, pierwotniaków oraz wirusów powodujących infekcje i choroby, ale i – pośrednio – spadek wagi oraz zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby krążenia i zawał. Autorka prezentuje również zawartość „kompletnej kokosowej spiżarni”, czyli produkty, powstałe z owocu kokosa, takie jak różne rodzaje oleju kokosowego, suszony miąższ (płatki kokosowe), masło, mleko kokosowe oraz śmietana i wiele innych, które powoli zajmują miejsca w marketach czy sklepach ze zdrową żywnością, stając się produktami dostępnymi, również cenowo. Dowiemy się również po jakie inne składniki prezentowanych dań warto sięgnąć i dlaczego, jak czytać etykiety produktów organicznych oraz w jaki sposób prawidłowo odmierzać ilości składników pozostających w różnych stanach skupienia. Saulsbury tłumaczy również znaczenie popularnych terminów żywieniowych, począwszy od aminokwasów, poprzez fitoskładniki, aż po witaminy.
Prawdziwą gratką dla smakoszy są jednak wyjątkowe przepisy na smaczne śniadania, lekkie przystawki, pożywne dania główne, a także napoje, chleby i muffiny, ciasta, ciasteczka, puddingi i inne desery. Wśród przepisów na rozpoczęcie dnia możemy znaleźć między innymi granolę ze słonecznikiem, pestkami dyni i nasionami chia, owsiankę z jabłkiem, cynamonem i nasionami konopi, naleśniki kokosowe czy też – mojego śniadaniowego faworyta – jogurt kokosowy. Przyrządzając wodę kokosową z miętą i imbirem poczujemy się niczym w najlepszym spa, zaś chlebek marchewkowy z kardamonem zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednego podniebienia. Proste i pyszne sałatki zaspokoją nie tylko pierwszy głód, ale z powodzeniem zastąpią posiłek, a pełne smaku zupy będą rozgrzewać, chłodzić, sycić. Rozdział poświęcony daniom głównym to ponad trzydzieści wyjątkowych przepisów, które zachwycą zarówno domowników, jak i zaproszonych gości. Znajdziemy tu między innymi takie rarytasy, jak zielone tajskie curry ze szpinakiem i batatami, ziemniaczaną masalę z cynamonem i kolendrą, faszerowane pieczarki portobello czy grzybową zapiekankę pasterską. Liczne przepisy na przystawki (m.in. szparagi w oliwie z pomarańczą, marchewkowe placuszki z sosem jogurtowo-miętowym) oraz na ciasta, ciasteczka i desery (szczególnie polecam kokosowe makaroniki i lody kokosowe), pozwolą nam skomponować menu nie tylko na zwykły dzień, ale również na przyjęcie.
Niezwykłe przepisy wykorzystujące wiele nieznanych nam dotąd, a przecież dostępnych składników, szybko podbiją serca nasze i domowników, zaś kulinarne eksperymenty mogą okazać się fascynującą i – co ważniejsze – służyć będą poprawie naszego zdrowia. Już samo wydanie książki zachwyca, kolorowe zdjęcia wywołują gwałtowną reakcję ślinianek, zaś osoby aktywne w kuchni i poszukujące nowych kombinacji smaków z pewnością docenią miejsce na notatki na końcu książki oraz liczne rady zamieszczone przy przepisach, obejmujące sposób podania, przechowywania czy warianty serwowania potraw. Wszystko to sprawia, że książka „Kuchnia kokosowa” staje się wspaniałym towarzyszem kuchennych eksperymentów, a także znakomitym pomysłem na prezent dla osoby otwartej na nowe smaki.

Justyna Gul
Qulturasłowa
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena