Koszyk 0
Opis:
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu – to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety. Jak rozpoznać ... które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki – herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty – na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie. W książce znajdziesz: * 200 przepisów na rodzinne posiłki bez pszenicy i glutenu. * Informacje na temat żywienia dzieci i niemowląt. * Rady, jak postępować na co dzień oraz listę produktów, których należy unikać. * Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania. Czytaj dalej >> << Zwiń
  • RM
  • miękka
Mniej Więcej
  • Michelle Berriedale-Johnson
  • 2014
  • 2
  • 232
  • 235
  • 165
  • 978-83-7773-257-1
  • 9788377732571
  • ZBFGN

Recenzje czytelników

dobry poradnik

Ocena:
Autor:
Data:
Książka bardzo dobra dla osób z ograniczeniami żywieniowymi. Na początku garść porad a później wiele pysznych przepisów. Drobny minus daję za używanie w niektórych przepisach składników baaardzo trudno dostępnych.
Czy ta recenzja była przydatna?

bardzo dobry poradnik

Ocena:
Autor:
Data:
Kiedy dowiedziałam się, że powinnam stosować dietę bezglutenową, nie wiedziałam jak się za to zabrać. Książka pozwoliła mi poznać najważniejszych zasad i przepisy na dania bezglutenowe. Trochę faktycznie niektóre składniki trudno dostępne, ale wiele przepisów jest zupełnie w porządku. Polecam.
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.