Koszyk 0
Opis:
Numer 1 New York Timesa i amazon.com. Międzynarodowy bestseller. Ceniony neurolog, dr David Perlmutter, dowodzi, że choroby mózgu zaczynają się od chleba naszego powszedniego. Dr Perlmutter wydobywa na światło dzienne temat, który zbyt długo ukrywał się w czeluściach medycznych annałów: gluten i nadmiar węglowodanów niszczą mózg. Nie tylko rafinowany cukier, ale także „zdrowe” peł ... ne ziarna zbóż mogą powodować demencję, ADHD, napady lęku, migreny, depresję i wiele innych chorób. Czterotygodniowy plan naprawczy przedstawiony w tej książce pozwala zadbać o zdrowie mózgu i zachować bystry umysł – niezależnie od wieku. Autor zdradza, jak wpływać na ekspresję genów dzięki diecie i dobrym nawykom. Broni cholesterolu i zdrowego tłuszczu. Pokazuje, jak radzić sobie z chorobami za pomocą smacznych posiłków, by cieszyć się dłuższym i zdrowszym życiem. Czytaj dalej >> << Zwiń
  • Filo
  • miękka
Mniej Więcej
  • David Perlmutter, Kristin Loberg
  • 2015
  • 334
  • 205
  • 145
  • 9788362903-14-6
  • 9788362903146
  • ZCWGE

Recenzje czytelników

ciekawa

Ocena:
Data:
Książka poruszająca wiele ważnych aspektów zdrowia mózgu. Po pierwsze dieta bezglutenowa (za co plus dla autora), a do tego niskowęglowodanowa (za co może nie minus, ale zanim przejdziecie na taką dietę, warto poznać drugą stronę medalu, czytając np. książki dr. Campbella, m.in. "Niskowęglowodanowe oszustwo".

Po trzecie suplementacja ważnymi dla organizmu substancjami - m.in. probiotyki, DHA (dobry tran) czy dobra, poczciwa kurkuma. Po czwarte cały szereg innych zaleceń ... jak dobry sen, ujarzmianie stresu, umiarkowana aktywność fizyczna itp. To wszystko ma wpływ na nasz mózg.

Nawet jeśli nie macie ochoty na czytanie o diecie bezglutenowej czy niskowęglowodanowej, bo i tak wiecie, że nie będziecie jej wdrażać, naprawdę zachęcam do sięgnięcia po tę pozycję. Dieta zajmuje w niej ważne miejsce, ale Perlmutter nie pisze o niej cały czas, tylko w poświęconych jej rozdziałach.
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Daje do myślenia

Ocena:
Autor:
Data:
Świetna, rozwijająca temat wpływu diety przodków na nasze zdrowie książka. Autor dokładnie, szczegółowo, ale także w bardzo jasny sposób wyjaśnia mechanizmy diety wysokowęglowodanowej wpływające na zdrowie mózgu. Odwołuje się do szeregu badań, popierając je przykładami z własnej praktyki lekarskiej. Zdaje się, że to pierwsza w Polsce książką, która tak dokładnie opisuje działanie glutenu i diety wysokowięglowodanowej na ludzki mózg, co jest zawsze mile widziane ... bo poza szeregiem dostępnych juz na naszym rynku poradniów odnośnie diety paleo, warto czasem sięgnąć głębiej i lepiej zrozumieć oddziaływania współcześnie powszechnych czynników na nasze zdrowie.
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.