Koszyk 0
Opis:
Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik ... który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczce każdego szanującego się kucharza. Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Julia Child
  • 2011
  • 1
  • 252
  • 197
  • 123
  • *, 97883-0804-6838
  • 9788308046838
  • ZA5E6

Recenzje czytelników

Polecam

Ocena:
Autor:
Data:
Książka nie tylko o pasji gotowania ale o gotowaniu. WSPANIAŁE PRZEPISY!
Czy ta recenzja była przydatna?

Gotuj z Julią

Ocena:
Autor:
Data:
Do sięgnięcia po książkę Julii Child zainspirował mnie film „Julia i Julie”, z rewelacyjną rolą Meryl Streep” oraz blog http://www.vivelacuisine.pl/, zainspirowany kuchnią francuską i przepisami Julii Child.

Julia Child, z domu McWilliams, była legendą amerykańskich programów kulinarnych. Podczas drugiej wojny światowej poznała swojego męża, Petera Childa, i wraz z nim przeprowadziła się do Francji, gdzie Peter pracował w Agencji Informacyjnej przy Ambasadzie Amerykańskiej w Paryżu ... Zawsze fascynowało ją gotowanie, a Francja zadziałała jak zapalnik na wybuch tej pasji. Tam zapisała się na półroczny kurs gotowania w znanej szkole Le Cordon Bleu, gdzie była uczennicą słynnego francuskiego szefa kuchni, Maxa Bugnarda. Tam też poznała Simone Beck i Louisette Bertholle, z którymi napisała książkę kucharską, która uzyskała później tytuł Mastering the Art of French Cooking. W latach 60-tych państwo Child powrócili do Stanów Zjednoczonych, gdzie Julia promowała swoją książkę. W efekcie końcowym podpisała kontrakt z telewizją WGBH na prowadzenie programu kulinarnego The French Chef.
Swoim stylem i sposobem bycia podbiła serca publiczności.

Jej książka jest niezwykle cennym nabytkiem dla każdej pani domu. Znajdujemy tutaj przepisy dań prostych, jak i niezwykle skomplikowanych. Krok po kroku opisane są potrawy i sposoby ich przygotowania. Można tam znaleźć kwintesencję francuskich specjałów – książka jest bardzo ciekawa i poukładana na tip-top.

Niestety, orłem kuchni nie jestem i do wielu przepisów nawet bym się nie zabrała, jednak kilka mnie zainteresowało mnie na tyle, że pokuszę się o ich zrobienie.
Fascynuje mnie, od obejrzenia filmu, jej słynny Buef Bourguignon , a ślinka zakręciła mi się w ustach, kiedy zobaczyłam realizację tej potrawy na wspomnianym wyżej blogu http://vivelacuisine.pl/artykul/18-buf-bourguignon-wolowina-po-burgundzku.

Zachęcam Was do sięgnięcia po książkę Julii Child i wypróbowanie jej przepisów w swojej kuchni!

http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2013/05/gotuj-z-julia-niezbedne-przepisy-i.html
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena