Smak trucizny 11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli

Bradbury Neil A.

Smak trucizny 11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli

7.8

(173 ocen) wspólnie z

30,94

 

Błyskotliwie łącząc tematy nauki i zbrodni, Smak trucizny ujawnia, jak jedenaście znanych substancji wpływa na organizm człowieka – na kanwie morderstw, w których ich użyto. Czytelnicy powieści kryminalnych doskonale wiedzą, że trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych przez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę, a nawet sprawić, że dostanie się do powietrza, którym oddychamy. Ale jak działa…?
Łącząc elementy historii medycyny oraz opisów rzeczywistych przestępstw, Neil Bradbury zgłębia tę metodę zabijania. Obok informacji o prawdziwych zabójcach i ich zbrodniach – tych osławionych, tych zapomnianych i tych wciąż nierozwiązanych – pojawiają się równie intrygujące dzieje samych trucizn: jedenastu cząsteczek śmierci, które niszcząc ciało człowieka, paradoksalnie pokazały nam, jak funkcjonuje nasz organizm. Poczynając od niebezpiecznej genezy powstania ginu z tonikiem, kończąc na przesyconej arszenikiem tapecie z sypialni Napoleona – Smak trucizny zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez skomplikowane procesy, które nas utrzymują przy życiu…lub nie.

Rebis
Broszurowa ze skrzydełkami

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-818-8578-2

EAN: 9788381885782

Tytuł oryginalny: A Taste for Poison

Liczba stron: 312

Format: 13.5x21.5cm

Cena detaliczna: 49,90 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem