Komentarze nie są potwierdzone zakupem
Tom, który Czytelnik trzyma w ręce, wpisuje się w nurt współczesnych zainteresowań, naukowych i popularyzatorskich, skoncentrowanych na tematyce żywieniowej w odniesieniu do zdrowia i spodziewanych rozkoszy zmysłowych, smakowych i estetycznych. Słowo „kuchnia” oznacza szeroko pojęte zagadnienie jedzenia i picia potraktowane jako wyznacznik kulturowy bądź temat czy motyw literacki; to również – metaforycznie – rozmaite aspekty warsztatu pisarskiego lub wydawniczego. Czytelnik znajdzie tu piętnaście studiów stanowiących interesujące realizacje owych rozumień terminu „kuchnia” w kontekście różnych aspektów literatury i kultury krajów romańskich od średniowiecza do XVIII wieku. Autorami artykułów są specjaliści reprezentujący czołowe polskie ośrodki akademickie.
ISBN: 978-83-801-9794-7
EAN: 9788380197947
Format: 14.5x20.2
Cena detaliczna: 28,00 zł