Kuchnia raciborska Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej

Grzegorz Wawoczny

Kuchnia raciborska Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej

 

Książka opisuje historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, wielkich uczt oraz używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym – sięgających aż średniowiecza dokumentów czy też XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz, w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi zdjęciami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń.

WAW
Oprawa miękka

Wydanie: pierwsze

ISBN: 8389802082

Liczba stron: 592

Format: 170x240mm

Cena katalogowa: 36,75 zł