Komentarze nie są potwierdzone zakupem
Najbardziej apetyczna powieść roku! Pierwsza część bestsellerowej i niezwykle smakowitej japońskiej serii. Za jakimi smakami tęsknimy? Co pamiętamy z przeszłości? Czy bardziej brakuje nam niezapomnianej potrawy czy raczej osoby, która nam ją kiedyś przyrządziła lub w której towarzystwie się nią cieszyliśmy? Mała rodzinna restauracja gdzieś przy bocznej uliczce w Kioto. Nagare Kamogawa, emerytowany policjant, zajmuje się gotowaniem, a jego córka sprawami administracyjnymi. Ale na zapleczu prowadzą jeszcze jedną działalność – poszukują smaków z przeszłości. Kiedy pojawia się osoba tęskniąca za jednym konkretnym smakiem, detektywi ruszają do akcji, aby odtworzyć danie. Jak to robią? Jak wszyscy detektywi: szukają w przeszłości, sprawdzają i wypytują: kto przyrządzał to danie? Gdzie wtedy mieszkał? W którym sklepie kupował składniki? Czuła historia nietypowego duetu detektywów i nostalgiczna eksplozja japońskich smaków już od pierwszej strony.
„Kamogawa. Tropiciele smaków” – więcej informacji od księgarni Matras
Publikacja pod tytułem „Kamogawa. Tropiciele smaków” to wyjątkowa opowieść, napisana przez znanego autora, Hisashi Kashwai. Pozycja ta to historia rodziny Kamogawa, która prowadzi tawernę. Oprócz serwowania pysznych i wyszukanych dań domowej roboty, dzieje się w niej coś więcej. W środku, na końcu długiego korytarza, znajduje się agencja detektywów, specjalizujących się w śledztwach gastronomicznych. Ich praca polega na znajdywaniu i przygotowywaniu każdego dania, które ich klienci jedli w przeszłości, ale zapomnieli gdzie i nie znają przepisu lub osoba, która je przyrządzała, na przykład zmarła. „Kamogawa. Tropiciele smaków” to książka, która wywołuje uśmiech na twarzy. Autor Hisashi Kashwai uświadamia z jej pomocą czytelnikom, że powrót do smaków z przeszłości może być niezwykle przyjemny.