Chemia wokół nas Chemia w kuchni

Dasiewicz Beata, Dobrosz-Teperek Katarzyna

Chemia wokół nas Chemia w kuchni

13,50

 

Książka zawiera szereg ciekawych informacji na temat artykułów spożywczych w kontekście ich składu chemicznego, wartości odżywczej i kalorycznej. Opisuje chemiczne składniki żywności i ich rolę w codziennej diecie, wskazuje substancje chemiczne stosowane w produktach niskokalorycznych i dodatkach do żywności. Uświadamia znaczenie bioaktywnych składników żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz walorów odżywczych zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, poprawia samopoczucie, wspomaga leczenie chorób wieńcowych, niektórych nowotworów, otyłości. W materiale zawartym w książce można znaleźć również opisy prostych doświadczeń chemicznych z wykorzystaniem artykułów spożywczych.
Książka jest napisana przystępnym językiem. Zamieszczono w niej także liczne ciekawostki, które mogą zainteresować zarówno uczniów, jak i nauczycieli. Publikacja jest skorelowana z nową podstawą programową.

Zamkor
Oprawa miękka

ISBN: 978-83-607-9387-9

EAN: 9788360793879

Liczba stron: 72

Format: 16.0x23.0cm

Cena detaliczna: 13,50 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem