Apetyt

Philip Kazan

Apetyt

7.0

(235 ocen) wspólnie z

23,38

Zmysłowa opowieść o rozkoszach podniebienia i sile namiętności

W XV-wiecznej Florencji, mieście zmysłów, każdy jest artystą. Młody Leonardo da Vinci uczy się mieszania pigmentów, a Nino Latini łączy cynamon, pieprz, gałkę muszkatołową i wanilię. Jego daniom nie potrafią się oprzeć Medyceusze, kardynałowie, a nawet sam papież.

Kiedy jego ukochana Tessina zostaje zmuszona do ślubu z podstarzałym arystokratą, Nino zatraca się w pracy. Obłędne uczty, rozpustne kurtyzany, potrawy, które mącą zmysły – tylko on potrafi wyczarować spektakl, który zachwyca od Florencji po Rzym.

Ale raz rozbudzony apetyt nie da o sobie zapomnieć. Tak jak pierwsza miłość, której nie nakarmią same wspomnienia. Jeśli droga do serca wiedzie przez żołądek, Nino użyje najwykwintniejszych smaków, by odzyskać ukochaną.

Przepis kulinarny autorstwa Philipa Kazana, nawiązujący do treści książki:

Wołowina duszona w winie to prawdziwy smak Florencji, który nie zmienił się od czasów Nina i Tessiny. W książce to wspaniałe danie pojawia się w finale.

A oto sekretna receptura:
1 kilogram młodej pieczeni wołowej,
1 butelka wytrawnego czerwonego wina,
1 cebula,
2 marchewki,
pół główki czosnku,
pół laski cynamonu,
1 łyżeczka ziaren pieprzu,
1 łyżeczka goździków,
4 liście laurowe,
Szczypta papryczki pimiento

Zacznij od przygotowania mięsa – natrzyj wołowinę solą i pieprzem i odłóż w chłodne miejsce. Wlej około 60 ml oliwy do rondla o grubym dnie. Rozgrzej ją na dużym ogniu i kiedy będzie bardzo gorąca, wrzuć grubo pokrojoną cebulę i marchewki. Smaż je, aż lekko się zrumienią.
Obierz czosnek i wrzuć go do rondla z warzywami, dodaj cynamon, pieprz, goździki, sporą szczyptę papryki pimiento i liście laurowe. Dosól do smaku. Na patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Przełóż do rondla z warzywami. Wlej do tego całą butelkę czerwonego wytrawnego wina, tak by zakryło mięso. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 3 godzin.

Znak
Broszurowa ze skrzydełkami

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2014-06-02

ISBN: 978-83-240-3123-8

EAN: 9788324031238

Opracowanie graficzne
Magda Kuc

Liczba stron: 576

Znak

Format: 140x205

Cena detaliczna: 34,90 zł

Tłumaczenie: Urszula Woźniakowska

„Good reads”

Opowieść przeszywająca niczym „Pachnidło” i realistyczna jak „Dziewczyna z perłą”. Delektuj się tą zmysłową historią namiętności i obsesji.

„Sunday Telegraph”

Zajrzyj w mroczne zakamarki renesansowej Florencji. Odkryj czas nienasycenia i niezaspokojonego apetytu. Poznaj tętniącą od emocji historię, którą tworzą najbarwniejsze postacie epoki.

„Big Issue”

Pyszna książka.

 

Westwing Home&Living to klub zakupowy, który specjalizuje się w sprzedaży produktów związanych z aranżacją wnętrz. Swoim klientom proponują także bogatą ofertę akcesoriów kuchennych. Pobudzą zmysły i zwiększą apetyt czytelników, którzy już niedługo będą mogli wygrać vouchery na zakupy na Westwing. Przenieś się do świata nie tylko wyrafinowanych smaków, ale i międzynarodowych mebli i akcesoriów z całego świata.


Komentarze nie są potwierdzone zakupem