Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego

Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego

25,99

 

Zapraszamy na niezwykłą ucztę dla podniebienia i wyobraźni. Gromadzony przez kilka pokoleń zbiór przepisów, które spisywali przodkowie profesora Stefana Swieżawskiego, to skarbnica kulinarnych tajemnic. Tylko tutaj znajdziecie przepisy na szynkę z ryby i wódkę pędzoną z wołowiny. Przepisom towarzyszą zdjęcia ziemiańskiego świata z archiwum profesora Swieżawskiego i nie publikowane rysunki, które wykonał jako dziecko. Tomik otwierają wspomnienia przywołujące czasy, gdy przyszły wybitny filozof, dla zaspokojenia łakomstwa gotów był nawet wyłowić kiełbaskę pływającą w tatrzańskim stawie... Lektura książki, którą współczesnymi glosami opatrzył Piotr Bikont, daje bardzo mocno i wyraźnie poczuć smaki i zapachy tamtej kuchni. Te oryginalne przepisy mogą być inspiracją dla najlepszych kucharzy. A co narodzi się z tych inspiracji - jak radzi jeden z ich autorów - „Wydaj, przydawszy do tego jakiego chcesz sosu lub zaprawy”.

Znak
Oprawa twarda

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2005-04-28

ISBN: 83-240-0545-5

EAN: 9788324005451

Opracowanie graficzne
Daniel Malak

Liczba stron: 176

Znak

Format: 240 × 168 mm

Cena detaliczna: 39,00 zł

Wstęp i rysunki: Stefan Swieżawski. Redakcja i głosy współczesne: Piotr Bikont

Komentarze nie są potwierdzone zakupem