Echa dawnej Warszawy W kotle smaków + 100 dawnych przepisów

Karolina Głowacka

Echa dawnej Warszawy W kotle smaków + 100 dawnych przepisów

49,90 zł

3424

 

Autorka zaprasza czytelników do wejścia kuchennymi drzwiami do Warszawy, która pachniała nie tylko flaczkami i pyzami, ale także móżdżkami, sztufadą, faramuszką, pulardami, kapłonami, polewkami oraz całuskami i makagigami. Brzmi trochę tajemniczo? Ta książka wszystko wyjaśni.
Choć wyodrębnienie specyfiki kuchni warszawskiej nastręcza licznych kłopotów, bo w stolicy jak w tyglu smaków mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata, to autorka starannie prześledziła historię kulinariów, by wychwycić z niej to, co charakterystyczne dla Syreniego Grodu.
Oprócz barwnych opisów zwyczajów kulinarnych, klimatu dawnych restauracji i knajp oraz wpływów innych kultur czytelnicy znajdą tu także 100 przepisów na dania, jakimi raczono się w Warszawie.

Skarpa Warszawska
Oprawa twarda

ISBN: 978-83-638-4258-1

Liczba stron: 240

Format: 170x250mm

Cena katalogowa: 49,90 zł

Cena pakietu

89,80 zł

5624

Cena pakietu

94,80 zł

5894

Cena pakietu

89,80 zł

5619