Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza

Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza

19,99

 

Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska – dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem – fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś…

Olesiejuk
Oprawa twarda

ISBN: 978-83-274-3105-9

EAN: 9788327431059

Liczba stron: 144

Format: 19.0x25.0cm

Cena detaliczna: 19,99 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem