Kiełki w domowym ogrodzie Uprawa i zastosowanie w codziennej diecie

Grazia Cacciola

Kiełki w domowym ogrodzie Uprawa i zastosowanie w codziennej diecie

8.0

(1 ocena) wspólnie z

19,00

 

W poradniku, obok krótkiego wprowadzenia w historię spożywania kiełków, dużo miejsca poświęcono ich właściwościom odżywczym, sposobom przygotowania domowej uprawy, wyborowi nasion oraz kiełkownic, czyli naczyń i pojemników, które będą gwarantowały najlepsze plony. Poza tym możemy dowiedzieć się, jak uniknąć błędów w uprawie, by nie zniechęcać się do kiełkowania nasion i nie szkodzić zdrowiu.

Jednak najwartościowszą częścią prezentowanej książki jest zbiór opisów przeszło 60 gatunków roślin, których nasiona nadają się do kiełkowania i są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Każdy opis zwiera m.in. nazwę łacińską rośliny, czas kiełkowania, zawartość witamin i minerałów, a także w jakiej formie należy spożywać dane kiełki.

Wielką zaletą poradnika jest również rozdział poświęcony przepisom kulinarnym, w których kiełki grają główną rolę. Możemy się tu dowiedzieć, jak przygotować smakowite sałatki, pasty do pieczywa, przekąski, napoje i desery, ale także dania główne wzbogacone kiełkami. Jednym słowem, poznając „Kiełki w domowym ogrodzie” stajemy się jednocześnie producentami, jak i konsumentami własnoręcznie wyhodowanego pożywienia, które niewątpliwie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, nie wspominając już o satysfakcji z proekologicznej działalności zarówno w najbliższym otoczeniu, jak i w większej, edukacyjnej, skali.

Esteri
Oprawa miękka

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-653-7325-0

EAN: 9788365373250

Tytuł oryginalny: L'orto dei germogli. Manuale di coltivazione e consumo

Liczba stron: 124

Format: 17.0x24.0cm

Cena detaliczna: 19,00 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem