Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

27,84

 

Opowieść o kuchni dawnej i już przez każdego zapomnianej. Historia potraw jest to przekazywana z pokolenia na pokolenie niezmierna w swoim bogactwie skarbnica wiedzy o świecie. W każdym z dań można znaleźć trochę informacji o wydarzeniach historycznych, antropologii, przyrodzie, religii czy ówczesnej kulturze i medycynie.

W pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej najpopularniejszym składnikiem był wykastrowany i tuczony kogut nazwany kapłonem, a z kolei jadłospis ludzi najbiedniejszych był urozmaicany przez szczeżuje.

Śmiało możemy wrócić do zapomnianej przeszłości, ponieważ słowami żyjącego w osiemnastym wieku historyka Jędrzeja Kitowicza to jedynie coś bardzo starego może wydawać się nowe. W czasach gdy szefowie kuchni co chwila wymyślają coraz nowsze i oryginalne przepisy warto przeczytać o karierze szczupaka po polsku czy cofnąć się do czasów, w których pasternak nie był jedynie zabawnym słowem, a kucharze serwowali dania dla nas nieznane.

Czarne
Broszurowa ze skrzydełkami

Wydanie: drugie

ISBN: 978-83-804-9852-5

EAN: 9788380498525

Liczba stron: 336

Cena detaliczna: 44,90 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem

Ebook i Audiobook dostępny na

Kup ebooka