Dieta podczas chemioterapii Pięć kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka

Mike Herbert

Dieta podczas chemioterapii Pięć kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka

4.3

(4 oceny) wspólnie z

39,90

 

To zdumiewające, że 20-40 procent pacjentów chorych na raka umiera z przyczyn związanych ze złym odżywianiem się, a nie z powodu samej choroby, zaś u 80 procent pacjentów rozwija się jakaś forma klinicznego niedożywienia.
- Państwowy Instytut Onkologii
Co powinien jeść pacjent poddawany chemioterapii? Czy dieta może wpływać na przebieg terapii?
Chemioterapia stosowana u osób chorych na raka nie tylko osłabia organizm i jego odporność, ale może także powodować utratę apetytu lub jadłowstręt. Dlatego tak istotny podczas leczenia jest sposób odżywiania pacjenta, zbilansowana, pełnowartościowa i wzmacniająca dieta dostosowana do zmian zachodzących w jego apetycie i wrażliwości kubków smakowych.
Książka Mike’a Herberta to świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. Autor porusza w niej kwestie dotyczące m.in.: zachowania siły i poprawy tolerancji organizmu na chemioterapię i jej skutki uboczne; wzmocnienia odporności, obniżenia ryzyka infekcji i przyspieszenia regeneracji; zmiany sposobu myślenia o chorobie i rozwijania pozytywnego nastawienia do terapii; wyboru najskuteczniejszego programu żywienia.
W publikacji znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od wewnątrz oraz program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała.

Vivante
Broszurowa ze skrzydełkami

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-651-7038-5

EAN: 9788365170385

Tytuł oryginalny: The Chemotherapy Diet: 5 Steps to Staying Healthy During Cancer Treatment

Liczba stron: 264

Format: 145x205mm

Cena detaliczna: 39,90 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem