Białe trufle

N.M. Kelby

Białe trufle

5.8

(245 ocen) wspólnie z

21,99

Smakowita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia

Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni.

Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.

Białe trufle to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.

Znak Literanova
Oprawa miękka

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2013-01-21

ISBN: 978-83-240-2331-8

EAN: 9788324023318

Opracowanie graficzne
Magda Kuc

Tytuł oryginalny: White Truffles in Winter

Liczba stron: 336

Znak Literanova

Format: A5

Cena detaliczna: 32,90 zł

Tłumaczenie: Marta Pająk

Beata Tyszkiewicz

”Nie ma bardziej smakowitej lektury!
Ta książka pozwoliła mi przeżyć chwile wiary w uczucia i pasje”.

Michel Moran, wybitny francuski szef kuchni i restaurator

”Wyśmienita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia.
A. Escoffier - mój mentor kulinarny”

Robert Sowa

”Białe trufle” to wielka uczta, nie tylko smakowita opowieść o miłości, francuskiej kuchni i miłości do jedzenia. To przede wszystkim zmysłowa historia o jednym z najlepszych szefów kuchni we Francji - Auguście Escoffierze. Wykwintna lektura, polecam!

Komentarze nie są potwierdzone zakupem