Zapomniane warzywa

Teresa Lewkowicz-Mosiej

Zapomniane warzywa

7.1

(7 ocen) wspólnie z

29,93

 

Liczbę roślin warzywnych uprawianych na świecie szacuje sie na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Z tych względów warto wprowadzić i spopularyzować gatunki dotychczas mało znane, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą i z powodzeniem mogą być uprawiane w klimatyczno-glebowych warunkach naszego kraju.
Niektóre z tych gatunków, na przykład pasternak czy soczewica, bardzo często gościły na stołach dawnej Polski. Były składnikami wielu naszych tradycyjnych regionalnych potraw, do których obecnie tak chętnie wracamy.
W niniejszej książce podano wskazówki i przepisy na potrawy z nich, co może być przydatne dla gospodarstw agroturystycznych.
Mam nadzieje, że moja praca przyczyni sie do upowszechnienia uprawy warzyw o wysokich walorach smakowych i dietetycznych i wzbogaci nasze jadłospisy.
Autorka

Zysk i S-ka
Oprawa twarda

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2014-02-18

ISBN: 978-83-778-5224-8

EAN: 9788377852248

Liczba stron: 360

Format: 15.1x21.2

Cena detaliczna: 39,90 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem