Dieta w chorobie nowotworowej

Hannah Arendt, Aleksandra Kapała

Dieta w chorobie nowotworowej

6.7

(7 ocen) wspólnie z

44,99

Jak ważne jest żywienie w trakcie leczenia nowotworu

Dieta nie jest zróżnicowana zależnie od rodzaju nowotworu, ale uzależniona od objawów, jakie występują w trakcie leczenia. Przy chemioterapii jest to najczęściej: jadłowstręt, nudności, brak apetytu, zaparcia. Przy radioterapii jest nadwrażliwość na niektóre produkty, chudnięcie lub nadmierny przyrost wagi ciała.

Autorka podpowiada co jeść w trakcie leczenia, jak walczyć z uciążliwymi objawami terapii określi rodzaje diet, które zmieniają się w trakcie trwania choroby, zależnie od jej etapów i sposobów leczenia.

Aleksandra Kapała – lekarz, specjalista onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych. Pracuje w Centrum Onkologii – Instytucie im. M. Skłodowskiej – Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, gdzie obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Sekcji Onkologii Klinicznej.

Buchmann
Oprawa twarda

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2016-10-26

ISBN: 978-83-280-2850-0

EAN: 9788328028500

Liczba stron: 196

Buchmann

Format: 190x240mm

Cena detaliczna: 44,99 zł

Rok wydania: 2016

Komentarze nie są potwierdzone zakupem