Wegańskie słodycze

Karolina Gawrońska

Wegańskie słodycze

 

Wszyscy mniej lub bardziej lubimy sklepowe słodkości. A gdyby tak móc jeść je bezkarnie? Karolina Gawrońska, autorka popularnego kanału na YouTubie oraz bloga „Savory or Sweet?” podjęła się nie lada wyzwania i na potrzeby książki przygotowała oryginalne receptury na popularne i znane słodycze w zdrowszej, roślinnej wersji.
Widzowie jej kanału oraz czytelnicy bloga „Savory or Sweet?” nazywają ją Królową Wegańskich Słodyczy. Biegaczka długodystansowa, maratonka, kolarka i triathlonistka. Weganka, entuzjastka zdrowego stylu życia i dietetyki. Karolina udowodniła, że wszystkie kultowe słodycze można przyrządzić z naturalnych składników i bez glutenu, nie rezygnując przy tym z ich charakterystycznego smaku.
Ideą książki było stworzenie łakoci nie tylko pysznych, lecz także pełnowartościowych i odżywczych. Zawierających wiele witamin, minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów, węglowodanów, białka, o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu – w przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników – nie powodują one gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i zapewniają stały poziom energii.
Przepisy są łatwe i szybkie do wykonania, a każdy z nich został opracowany tak, aby z ogólnodostępnych składników otrzymać maksymalnie zdrowy posiłek o fenomenalnym smaku.
W środku znalazły się więc wegańskie i „uzdrowione”: Błeno, Tłiks, Snikers, Lajon, Milkiłej, Szokobons, a nawet ciepłe lody. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka i laktozy. Naturalne, przepyszne i zaskakujące.
Nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się deserami bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia! Tych przepisów nie znajdziecie ani na kanale Karoliny na YouTubie, ani na jej blogu.
„W końcu na kulinarnej półce pojawiła się nowoczesna i piękna książka pełna świeżości! Wegańskie słodkości w wykonaniu Karoliny są dowodem na to, że „smaczne” oznacza także „zdrowe”. Zakochałam się w nowatorskich recepturach na klasyczne batoniki, takie jak Tłiks czy Błeno. Jeżeli chcecie jeść słodycze bez wyrzeczeń, to gwarantuję, że będziecie zachwyceni.”
Kinga Paruzel
Autorka książek kulinarnych, blogerka, finalistka programu MasterChef
„Ciekawa propozycja dla tych, którzy szukają inspiracji do przygotowania słodyczy z naturalnych składników. Znajdziecie w niej różnorodne przepisy na słodkie przekąski w nowoczesnym wydaniu. Czytelny przekaz, prosty sposób wykonania, wyjątkowe zdjęcia i zabawne aranżacje na pewno przypadną do gustu wielu amatorom zdrowego trybu życia.”
Paweł Małecki
Mistrz cukiernictwa
„Ta książka to istna kopalnia wiedzy i doświadczenia w tworzeniu wegańskich (i bezglutenowych!) odpowiedników najbardziej znanych słodyczy. Dzięki pomysłom Karoliny możecie przygotować ulubione słodkości w wersji bez pszenicy, mleka i rafinowanego cukru. Mnie książka z pewnością bardzo pomoże urozmaicić wegańskie, bezmleczne i bezglutenowe jadłospisy o ciekawe podwieczorki. Mam już swoich faworytów!”
Viola Urban
Dietetyk, autorka bloga Okiemdietetyka.pl

Buchmann
Oprawa twarda

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2018-10-31

ISBN: 978-83-280-6039-5

Liczba stron: 160

Format: 160x215mm

Cena katalogowa: 39,99 zł