Twój domowy ser Sery pochodzące z Włoch i reszty świata

Alessandro Valli

Twój domowy ser Sery pochodzące z Włoch i reszty świata

49,00 zł

3453

 

- Podstawowa metoda przygotowania sera
- Sery włoskie i z innych krajów
- Nowe receptury, nowe triki i nowe sekrety

Przygotowanie posiłków w domu ma same zalety: je się smaczniej, zdrowiej i taniej. Ser nie jest tu wyjątkiem i możecie nauczyć się go przygotowywać w domu małym kosztem, dobrze się przy tym bawiąc. W przeciwieństwie do tego, co można by myśleć, zrobienie sera w domu wcale nie jest trudne i również sprzęt do tego potrzebny jest bardzo prosty: mając jakieś naczynie, termometr i parę form (perforowane kubki do odprowadzania serwatki ze skrzepu) możecie uruchomić domową produkcję sera, która może dać wam dużo satysfakcji.

W książce opisano wszystko, co jest potrzebne do produkcji sera w domu: od metody podstawowej, za pomocą której można wytwarzać zwykłe sery, do produkcji mozzarelli, gorgonzoli, sera camembert i serów z innych krajów, jak angielski cottage cheese, indyjski panir i niemiecki quark.

W książce jest także dodatek poświęcony innym rodzajom nabiału: jogurtowi, kefirowi i masłu.


OMÓWIONE TEMATY:
• Wyposażenie do produkcji sera w domu
• Podstawowe składniki sera
• Metoda podstawowa - wytwarzanie caciotty i ricotty
• Zaawansowane metody produkcji
• Pleśnie i spółka - niebieskie sery pleśniowe, gorgonzola i camembert
• Jogurt, kefir i masło sporządzone w domu

CeDeWu
Oprawa miękka

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-810-2037-4

Tytuł oryginalny: Il tuo formaggio fatto in casa

Liczba stron: 198

Format: 165x235mm

Cena katalogowa: 49,00 zł

Tłumaczenie: Łucki Zbigniew

Cena pakietu

88,90 zł

5647