Skarbczyk polskiego piwosza

Podgórska Barbara, Podgórski Adam

Skarbczyk polskiego piwosza

38,10

 

Piwo, a raczej jego wytwarzanie i spożywanie ma na ziemiach polskich długą i zaszczytną tradycję. Niemiecki kronikarz Helmold w XI-wiecznej Kronice Słowian podaje: ...Wina nie mają ani go nie szukają, gdyż zapobiegliwie przyrządzone miodne napoje i piwa przewyższają wina falemieńskie. (...)
Jan Długosz w Opisie Polski notuje: Z powodu mrozów północnych pozbawiona jest wina i oliwy. Zamiast wina używa się piwa, które się robi z ziaren pszenicy i jęczmienia, [za: Polska Jana Długosza] W innym miejscu: Ma jednak kraj polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody. po polsku piwem zwany, a gdy nic nadeń lep-szego ku pokrzepieniu ciała, jest. nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców wybornym smakiem więcej niż w innych krajach zachwyca. (...)
(fragment Zamiast wstępu)

Antyk Marek Derewiecki
Oprawa twarda

Wydanie: pierwsze

ISBN: 8389637561

EAN: 9788389637567

Liczba stron: 456

Format: 128x201mm

Cena detaliczna: 49,40 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem