Koszyk 0

Zosia Cudny, autorka książki "Razem w kuchni", zachęca do gotowania z dziećmi

Zosia Cudny powiada, że najważniejsze rzeczy dzieją się przy stole... Autorka dwóch cenionych książek kulinarnych „Make Cooking Easier. Przepisy na cztery pory roku” i "Razem w kuchni" jest z wykształcenia psychologiem klinicznym. Pracę w banku jako Specjalista ds Rekrutacji zamieniła na prowadzenie bloga kulinarnego Makecookingeasier.pl. Współpracuje z Onet.pl, współtworzy dział kulinarny na blogu Makelifeeasier.pl i realizuje sesje zdjęciowe swoich potraw dla popularnych czasopism. W rozmowie dla matras.pl opowiada o wspólnym gotowaniu z dziećmi. Jej książka "Razem w kuchni" jest jedną z nagród w świątecznym konkursie.

Twoja pierwsza książka "Przepisy na cztery pory roku" sprzedała się w liczbie ponad 20 000 egzemplarzy. To chyba wielki sukces jak na debiutanta? Spodziewałaś się tak dobrego wyniku?

Bardzo mi miło, że operujemy słowem sukces, ale ja tego tak nie czuję. Oczywiście, cieszę się bardzo, niemniej prawdziwym sukcesem jest dla mnie codzienna praca i kontakt z Czytelnikami mojego bloga, a to dlatego, że dają mi tak wiele radości, inspiracji do dalszej pracy i poczucie spełnienia. A czy spodziewałam się takiego wyniku? Chyba każdy gdzieś w skrytości pragnie spełniać swoje marzenia… a jak już się spełniają, to zastanawia się, co jeszcze mógłby w sobie udoskonalić i rozwinąć. To wcale nie znaczy, że się nie cieszę, bo bardzo mi przyjemnie, że Czytelnicy polubili mnie na tyle, by kupić moją książkę, ale jest to też bardzo zobowiązujące :-)

Tym razem napisałaś książkę o gotowaniu z dziećmi. Jej tytuł brzmi: Razem w kuchni. Skąd wziął się pomysł na taki projekt? Zapatrzyłaś się w program Master Chef Junior?

Pomysł wziął się wprost z mojego życia, bo mamy córeczkę Hanusię w wieku, w którym możemy zachęcić dzieci do wspólnego gotowania. Tego typu zajęcia mogą być dla nas, rodziców, wielką pomocą w wychowaniu naszych pociech, ale też źródłem i ogromnej radości, jaką daje czas spędzony wspólnie w gronie rodziny. Takie doświadczenia na pewno mogą prowadzić do zainteresowania programami typu Master Chef Junior, ale to już dalsza droga, na którą z pewnością nie każdy się zdecyduje.

Wielu rodziców boi się wpuszczać dzieci do kuchni. Raz z obawy o to, by nie zrobiły sobie krzywdy gorącymi naczyniami czy ostrymi nożami. Po drugie sprzątanie kuchni po takich zajęciach nie należy chyba do najprzyjemniejszych zajęć? Nie zniechęca Cię to?

Wychowanie dzieci z zasady nie należy do łatwych obowiązków. Wszyscy rodzice wiedzą, ile ich to kosztuje starań i wyrzeczeń. Pozwalanie dzieciom na twórcze podejście w kuchni daje nam satysfakcję i poczucie, że jesteśmy dobrymi rodzicami, a przecież nie o wygodę nam chodzi, lecz o jakość więzi. Poza tym to bywa naprawdę świetna zabawa!

W jakim wieku dziecka – Twoim zdaniem – warto zacząć taką wspólną przygodę w kuchni?

Wspólne gotowanie może się zacząć bardzo wcześnie. Nawet roczne dziecko już może przesypywać mąkę czy cukier. Wszystko zależy od tego, w co chcemy malucha zaangażować, jaki zakres czynności mu powierzymy lub też jakie są nasze granice wytrzymałości :-). Pamiętam, jak nasza Mama pozwalała nam z bratem bawić się mąką i to w dowolnych ilościach, bo było to już wliczone w „koszty” zarówno samej mąki, jak i potem wspólnego sprzątania. Ale oczywiście wszystko w granicach rozsądku – z wręczeniem maluchowi ostrego noża musimy z pewnością długo poczekać.

A sprzątanie?

Wspólne gotowanie to doskonały sposób na naukę porządków i konsekwencji działania. „Pobrudziłyśmy stół? To teraz trzeba szybciutko posprzątać”. I to od nas zależy, jak rozdzielić obowiązki, by dziecka nie zniechęcić, a nauczyć pewnych zasad, które przydadzą mu się w późniejszym życiu.

Czy gotowanie z dzieckiem to sposób na niejadki? Czy w swojej książce zdradzasz, jak sobie radzić, gdy dziecko nie chce jeść niczego poza frytkami albo słodyczami?

Jemy oczami i o tym warto pamiętać! Dzieci przywiązują niesłychanie dużą wagę do kolorów i konsystencji. Jeżeli jeszcze do tego dochodzi wspólna praca nad potrawą, to możemy niejedne wartościowe składniki „przemycić”. W mojej książce jest na ten temat trochę informacji, bo wiem , że jest to problem niejednej z Mam.

Wpisy na Twoim blogu pokazują, że sporo podróżujesz: Włochy, Izrael a nawet Rosja.

Podróże kształcą i pozwalają poznać kulturę danego kraju.

Czy wizyty w tych krajach znalazły odzwierciedlenie w Twoich przepisach?

Bardzo lubię podróżowa i każdy wyjazd wnosi coś nowego do mojego życia j do mojej kuchni. Staram się, żeby zdjęcia, które uwielbiam robić, mogły przybliżyć Czytelnikom klimat i ducha miejsca, w którym akurat się znajduję. Kuchnia i obyczajowość zazwyczaj są ze sobą ściśle połączone, więc mam przy tym przyjemność poznawania ludzi i ich kultury.

Wywiad opublikowany dzięki uprzejmości Wydawnictwa Rebis.

Kiełbasy własnego wyrobu 1 Kiełbasy własnego wyrobu Bernhard Gahm
23,60 27,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Alfabet ciast 1 Alfabet ciast Zofia Różycka
31,41 34,90
Rabat 10% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
750 tradycyjnych polskich potraw 1 750 tradycyjnych polskich potraw Hanna Szymanderska
49,91 59,00
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Kuchnia roślinna 1 Kuchnia roślinna Opracowanie Zbiorowe
31,50 35,00
Rabat 10% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Koktajle z fantazją 1 Koktajle z fantazją Bibiana Behrendt
42,22 49,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Sałatki. Kuchnia na co dzień i od święta 1 Sałatki. Kuchnia na co dzień i od święta Praca Zbiorowa
29,61 35,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Grillowanie dla bystrzaków 1 Grillowanie dla bystrzaków Marie Rama John Mariani
33,16 34,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia przeciwrakowa 1 Kuchnia przeciwrakowa Richard Beliveau Denis Gingras
48,93 51,50
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Nalewki i likiery 1 Nalewki i likiery Danuta Bartosz-Czuba
35,53 42,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Pasta, czyli makaron po włosku 1 Pasta, czyli makaron po włosku
25,30 29,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Jedz i żyj zgodnie z porami roku. Kuchnia roślinna według Pięciu Przemian 1 Jedz i żyj zgodnie z porami roku. Kuchnia roślinna według Pi... Bożena Żak-Cyran
34,51 39,90
Rabat 14% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Psychologia autoprezentacji w kuchni 1 Psychologia autoprezentacji w kuchni Aleksandra Banasiewicz-Tnerowicz
30,37 35,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Ozdabianie potraw 1 Ozdabianie potraw Rudolf Biller
32,06 37,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Łasuch literacki 1 Łasuch literacki Małgorzata Musierowicz
10,79 12,90
Rabat 16% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia polska. 1001 przepisów 1 Kuchnia polska. 1001 przepisów Ewa Aszkiewicz
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni