Koszyk 0

Wspólnie zasiąść przy stole i napić się wina - wywiad z Marleną de Blasi

Choć poznała kuchnie z całego świata, to ceni najprostsze włoskie dania. Dama wyjęta niczym z kart swoich powieści. Wrażliwa i pełna ciepła Marlena de Blasi z okazji premiery jej powieści, Wieczory w Umbrii z charyzmą opowiedziała Matrasowi o tym, co ceni w życiu najbardziej. A na miłośników jej pełnych ciepła i optymizmu książek czeka powieść Tamtego lata na Sycylii.

Historia czterech przyjaciółek, które spotykają się na co tydzień w staym domu w górach, by wspólnie gotować, jeść i po prostu rozmawiać wydaje się całkowicie magiczna, byłaś kiedyś w takim kręgu?

Kobiety, które opisuję w „Wieczorach w Umbrii” to postaci z krwi i kości. Życie splotło nasze historie i miałam możliwość wejść do ich kręgu. Dziś trzy z nich nie żyją, odeszły w pięknym, sędziwym wieku. To były kobiety pochodzące z ludu, bardzo proste. Przeżyły naprawdę wiele i stąd wynikała ich wewnętrzna mądrość. Cenię ludzi, którzy są wdzięczni za to, co otrzymali od losu.

Bohaterki twojej książki łączy wiele, ale najważniejszą częścią ich wspólnego życia jest czas spędzony w kuchni i przy stole.

Nie ma domu bez wspólnego jedzenia. By jedzenie smakowało, w jego przygotowanie musi być włożona miłość. To przy stole rodzina, przyjaciele czy kochankowie spędzają czas i mogą się cieszyć tym, że mają siebie nawzajem.

Coraz rzadsze zjawisko w czasach gdy ciągle dokądś biegniemy.

Smutnym wyznacznikiem naszych czasów jest to, że coraz bardziej odchodzi się od rodzinnych posiłków na rzecz fast foodów i mrożonek. Mamy coraz mniej czasu i zapominamy o wspólnych chwilach przy stole, także o wspólnych chwilach w ogóle. Moje powieści są nie tylko o jedzeniu, ale po prostu o życiu.

Zbyt często zapominamy jak ważne jest życie samo w sobie?

Życie należy szanować, cieszyć się z tego co mamy i nie oczekiwać niczego więcej, nie pożądać i nie zazdrościć innym. Inaczej to, co najpiękniejsze i najcenniejsze gdzieś nam ucieknie.

Co cenisz w życiu najbardziej?

Najbardziej wartościowe jest dla mnie to, że dziś możemy wspólnie zasiąść przy stole, wypić wino i spędzić wspólnie czas. Tak jak bohaterki mojej książki.

Jak rodzina?

Nie miałam prawdziwej rodziny, nigdy nie wiedziałam, co tak naprawdę oznacza dom. Nauczyłam się ufać każdemu, kto dał mi trochę ciepła. Prawdziwe szczęście odnalazłam dopiero przy moim mężu Fernando. Wtedy zrozumiałam, że dom to nie miejsce, ale emocje związane z ludźmi.

A co z pewnym zakorzenieniem, stałym miejscem na Ziemi?

Mieszkałam w wielu miastach, również we Włoszech. Nie wyobrażałam sobie, bym mogła gdzieś osiąść na stałe. Tak było również z Orvieto, które czytelnicy znają z moich powieści. To miało być tymczasowe mieszkanie. Jednak po kilku latach tu spędzonych, chyba nie potrafię się wyprowadzić. Tak bardzo to miasteczko zagościło w moim sercu. Teraz mam męża, syna, miejsce, które kocham. Po latach zaczynam poznawać znaczenie słowa „dom”.

Wiele lat żyłaś w drodze, nie ciągnie Cię do kolejnych podróży?

Fernando jest Włochem i nie wyobraża sobie życia poza Italią. Ja mogłabym zamieszkać nawet w Polsce, od zaraz.

A co takiego sprawia, że chciałabyś tu zamieszkać?

Od dziecka czuję się Polką, w sierocińcu opiekowała się mną polska zakonnica. Jako dziecko wierzyłam, że mam polskie korzenie. Kocham Kraków, jest przepięknym, starym miastem. Mam tutaj mnóstwo przyjaciół, a Polacy są niezwykli.

Marleną de Blasi poleca...

La Ginuzza – słodko-słony placek
Nie zamierzam przepraszać za to, że prezentuję tu kolejny hybrydowy przepis, który pasuje równie świetnie do drinków przed kolacją, jak do ostatniego kieliszka wina zamiast deseru. Nie mam też oporów, by jeszcze raz powtórzyć, jak wspaniały smak tworzy połączenie rozmarynu i anyżku. Dla mnie bardziej liczy się autentyczność niż urozmaicenie dla samego urozmaicenia.

Jeśli zrobicie to ciasto raz, będziecie je robić już zawsze. Jest niesamowicie proste – wymieszanie składników i nałożenie do blaszki trwa pięć minut, a piecze się niecałe pół godziny. Później powinno się je raczej rozrywać niż kroić, podając sobie wokół stołu lub z ręki do ręki, stojąc z przyjaciółmi na łące i oglądając zachód słońca. Przechowywane w hermetycznej metalowej puszce przetrwa dłużej niż niejeden romans. Możecie mu nadać własną nazwę – Ginuzza to po prostu zdrobnienie imienia przyjaciółki (Gina Maria), która uwielbia to ciasto.

Przepis na 8–10 porcji
Składniki:

  • 12 łyżek plus 1 łyżka niesolonego masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki plus 3 łyżki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka grubo mielonej mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli morskiej
  • 2 łyżki nasion anyżku
  • 2 łyżki plus 2 łyżki świeżych listków rozmarynu, drobno posiekanych
  • 1,5 łyżeczki płatków soli morskiej (fleur de sel) lub gruboziarnistej soli morskiej, utłuczonej, ale nie na proszek

Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Posmarować 1 łyżką masła spód i boki metalowej blaszki o średnicy 30 cm. Odstawić. W misce średniej wielkości utrzeć na gładką masę 12 łyżek podgrzanego masła z 2 łyżkami brązowego cukru i cukrem pudrem. Nie trzeba tego robić mikserem. W innej średniej misce zmieszać rękami mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, drobnoziarnistą sól morską, nasiona anyżku i 2 łyżki posiekanych liści rozmarynu. Dodać suche składniki do masy maślanej i wymieszać wszystko razem koniuszkami palców. Wyłożyć na oprószony mąką blat i zagnieść kilka razy, żeby masa była bardziej zwarta. Włożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy, ugniatać i wyrównać kostkami dłoni. W szklance połączyć pozostałe 2 łyżki brązowego cukru i 2 łyżki posiekanego rozmarynu z płatkami soli morskiej lub utłuczoną solą gruboziarnistą i równomiernie posypać tą mieszanką ciasto. Pougniatać ponownie jego powierzchnię, żeby zioła, cukier i sól dostały się w nie głębiej. Piec na środkowej półce piekarnika przez 20 minut lub do momentu, gdy ciasto nabierze bladozłocistego koloru. Unikać niedopieczenia. Zostawić do ostygnięcia na 10 minut w blaszce, następnie wyłożyć je na ażurową półkę do całkowitego ostygnięcia. Teraz można je podawać lub odłożyć na później. Osobiście wolę piec tę ilość ciasta w dwóch blaszkach o średnicy 20 cm, bo jest wtedy cieńsze, lżejsze i bardziej chrupiące.

Rozmawiał(a): Milena Buszkiewicz / Xięgarnia.pl

Rok don Camilla 1 Rok don Camilla Giovannino Guareschi
24,82 30,00
Rabat 17% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Witajcie w Murderlandzie Wyprzedaż 1 Witajcie w Murderlandzie Molay Frederique
6,90 9,99
Rabat 31% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Kraina Chichów 1 Kraina Chichów Jonathan Carroll
23,08 27,90
Rabat 17% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Wyspa skazańców Wyprzedaż 1 Wyspa skazańców Stig Dagerman
33,00 39,90
Rabat 17% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Na Zachodzie bez zmian 1 Na Zachodzie bez zmian Erich Maria Remarque
28,04 33,90
Rabat 17% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Uśmiech Lisy Wyprzedaż 1 Uśmiech Lisy Donna Jo Napoli
9,90 34,90
Rabat 72% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Głosy. Monologi Wyprzedaż 1 Głosy. Monologi Claudio Magris
11,70 24,90
Rabat 53% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Dziennik Bridget Jones. Dziecko Nowość 1 Dziennik Bridget Jones. Dziecko Helen Fielding
26,18 34,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Szpieg Nowość 1 Szpieg Paulo Coelho
29,52 36,90
Rabat 20% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Noc ognia Nowość 1 Noc ognia Eric-Emmanuel Schmitt
20,18 26,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Dzielnica występku Nowość 1 Dzielnica występku Mario Vargas Llosa
32,18 42,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Kiedy odszedłeś 1 Kiedy odszedłeś Jojo Moyes
29,93 39,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Muza Nowość 1 Muza Jessie Burton
36,00 48,00
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Spójrz na mnie 1 Spójrz na mnie Nicholas Sparks
29,52 36,90
Rabat 20% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Historia pszczół 1 Historia pszczół Maja Lunde
33,68 44,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Moja walka. Powieść 5 1 Moja walka. Powieść 5 Karl Ove Knausgård
41,18 54,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Światło między oceanami 1 Światło między oceanami M.L. Stedman
29,52 36,90
Rabat 20% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Sekrety Twin Peaks 1 Sekrety Twin Peaks Mark Frost
37,43 49,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Zanim się pojawiłeś 1 Zanim się pojawiłeś Jojo Moyes
27,92 34,90
Rabat 20% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Ósme życie (dla Brilki). Tom 2 - NO Nowość 1 Ósme życie (dla Brilki). Tom 2 - NO Nino Haratischwili
33,68 44,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!