Koszyk 0
Opis:
Najciekawsze pomysły kulinarne oraz przepisy na udany wieczór bohaterów programu Ugotowani. Nie są powszechnie znani, ale na pewno gotują najlepiej w Polsce! Agata prezentuje oryginalny smak kuchni fusion. Halina zabierze cię w podróż w czasie, podczas której poznasz tajniki tradycyjnej kuchni szlacheckiej. Rafał zachwyci tajskimi kokosowymi krewetkami z kurczakiem w zieleni. Łosoś Krzysztofa w połączeniu z włoskim pesto wprowadzi smakowity aromat toskańskiej fiesty ... Kochająca styl pin-up Kasia zaprosi cię na niezapomniany bal na "Titanicu". Dzięki Ugotowanym w Twojej kuchni zawsze będzie kipiało od pomysłów. Bohaterowie programu pomogą ci przygotować niezapomniane kolacje! W książce odnajdziesz ponad sto przepisów kulinarnych oraz dziesiątki gotowych pomysłów na oryginalne towarzyskie spotkania. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy po prostu kochają gotować! Jeśli za sto lat ktoś chciałby dowiedzieć się, jak jadali Polacy u progu trudnego XXI wieku, to powinien zajrzeć do tej książki. Nie do przepisów firmowanych przez gwiazdy kuchni i telewizji, ale właśnie do tomu złożonego z dań przygotowywanych przez bohaterów programu Ugotowani. Odbija się w nim całe szaleństwo współczesnej polskiej kuchni, bogactwo inspiracji, regionalizmów i środowisk społecznych. Oto polskiego stołu portret własny. Maciej Nowak Gotowanie jest sztuką - pamiętajmy o tym. Spotkania przyjaciół przy moim stole sprawiają mi największą radość. Moje córki będą zawsze mówiły: mama nauczyła mnie gotować. Tak buduje się tradycję rodzinną. Polecam państwu naszą książkę. Jest wyjątkowa. Stworzona przez kulinarnych artystów, którzy pojmują świat poprzez emocje i intuicję. Czują świat, smakując go i przygotowując potrawy jak dzieła sztuki. Małgorzata Potocka Książka przepełniona smakami i aromatami, które stworzą niepowtarzalną atmosferę w waszym domu. Znajdziecie w niej wiele przepisów i inspiracji na niezapomniane przyjęcia, które zapewnią wam uznanie gości. Basia Ritz Czytaj dalej >> << Zwiń
  • Pascal
  • twarda
Mniej Więcej
  • Opracowanie Zbiorowe
  • 2013
  • 0
  • 354
  • 245
  • 170
  • 9788376421568
  • 9788376421568
  • ZAYRM

Recenzje czytelników

Z ekranu do książki

Ocena:
Data:
Jeśli podczas oglądania telewizyjnych „Ugotowanych” byliście ciekawi serwowanych dań, ale denerwowało was zachowanie uczestników, komentarze narratora, lokowanie produktów albo wręcz wszystko, poza gotowaniem, zajrzyjcie do tej książki. Znajdziecie tu trochę ciekawych przepisów dla zupełnych kulinarnych laików i dla osób posiadających już pewne doświadczenie, dla lubiących eksperymentowanie oraz wypróbowywanie przepisów „zwykłych” ludzi, a nie tylko kulinarnych i niekulinarnych „gwiazd” ... Szczególnie zadowoleni będą mięsożercy, więc ja nieco oblizuję się smakiem... Gdyby w książce znalazło się więcej dań wegetariańskich i mniej kadrów z odcinków, byłabym bardziej usatysfakcjonowana, a tak pozostaję z mieszanymi uczucia. Dla fanów programu pozycja obowiązkowa. Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Pogotujmy

Ocena:
Autor:
Data:
Pierwszy raz przyjdzie mi sprostać wyzwaniu, jakim jest recenzja książki kucharskiej. Riana zawsze uważała, że do odważnych świat należy, więc zaczynamy.

Już na wstępie zaznaczę, że nie przepadam za książkami kucharskimi. Nie mam nic do nich, tylko do cen, które często gęsto są z kosmosu. Powodują one, że nie wydam moich ostatnich groszy na pozycję, która będzie zapewne się u mnie kurzyć. Najprawdopodobniej, w kolejny poniedziałek, nadal będę klepać mięso na schaboszczaki ... zrobię mizerię jak zawsze, ugotuję ziemniaki, które zapewne się rozgotują. Witam was w moim świecie.

Rzadko sięgam po pozycje, które w dobitny sposób pokazują mi, że ja nic nie wiem o gotowaniu. Bo czy ze mnie jest mistrz kuchni, jeżeli tak naprawdę, nigdy nie gotowałam królika, czy kaczki? A z drugiej strony, po co mi przepisy w książce, skoro raz dwa mogę wyszukać jakiś odpowiedni przepis w Internecie, gdzie nawet czasami zobaczę filmiki, które krok po kroku pokażą mi jak co robić. Właśnie wszystkie te aspekty sprawiły, że do książki ugotowanych podchodziłam z dozą sceptycyzmu.

Pozycji nie mogę zarzucić wiele, jednak coś się znalazło. Program telewizyjny lubię oglądać, bo czasem natchnie mnie on do wykorzystania jakiegoś pomysłu, chociaż nie ma mowy o tym, by odtworzyć cały przepis z pamięci. Dlatego właśnie (przynajmniej ja tak sądzę) powstała ta pozycja, która w szczegółowy sposób ukarze mi większość przepisów, które były wykorzystywane w owym programie.

Piękne ilustracje sprawiają, że ślinka cieknie mi na każdej stronie. Pozycja została podzielona na rozdziały dotyczące konkretnych osób, które próbowały swoich sił w przekonaniu pozostałych uczestników, do ocenienia ich potraw jak najwyżej. Jeżeli oglądacie ten program, dobrze wiecie, że uczestnicy wymyślają takie nazwy, że nie ma szans, byście odgadli co takiego będzie przygotowywane. I to jest właśnie bolączka tej pozycji. Bo ja nie wiem co to jest W orzeźwiającym trójkącie smaku. Jednak mamy w spisie treści na końcu indeks rzeczowy, który ma już podział na zupy, mięso itd. I nazwy są już dla nas bardziej zrozumiałe.

Autorzy podzielili swoje potrawy na trzy poziomy trudności. Jednak dla totalnych laików, przepisów jest tutaj jak kot napłakał, więc raczej książka dedykowana jest tym osobom, które coś już potrafią ugotować. W dodatku muszę zaznaczyć, że jeżeli wybieracie tanie produkty, to raczej w tej pozycji niewiele znajdziecie przepisów, gdzie nie zostałby użyty jakiś dziwny składnik. Ja osobiście nie wiem nawet gdzie kupić dziczyznę, czy ser pecorino. Oczywiście niektóre przepisy wykorzystam, lecz sądzę, że wspomniany ser pecorino, zastąpię jakimś zwykłym serem. To zawsze jakaś odmiana. Nie mniej jednak, przepisy posiadają listę produktów, które zostały wykorzystane i w sposób klarowny jest przedstawiony sposób ich przygotowania.

Kolejnym minusem, jest to, że nie każda potrawa jest opatrzona zdjęciem. Naprawdę tego nie cierpię, ponieważ jeżeli nie wiem jak coś wygląda, to skąd mam wiedzieć, jak to ostatecznie ma się prezentować? Mogli zastąpić fotografię z kolacji w Ugotowanych, dodatkowym zdjęciem potrawy. Może właśnie chodzi tutaj o inwencję twórczą?

Pomimo moich zarzutów, których jest całkiem sporo, uważam, że to nie lada gratka dla miłośników kulinarnych. Sama upatrzyłam sobie kilka przepisów, które na pewno spróbuję wykorzystać, oby tylko moja rodzina się nie potruła.
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.