Sztuka jedzenia po francusku O gotowaniu i miłości w Paryżu

Ann Mah

Sztuka jedzenia po francusku O gotowaniu i miłości w Paryżu

5.6

(35 ocen) wspólnie z

34,90

 

Kiedy mąż dziennikarki Ann Mah, Calvin, otrzymuje posadę dyplomaty w Paryżu, Mah – od zawsze pasjonatka kuchni i miłośniczka Francji – zaczyna planować gastronomiczne podróże we dwoje. Jednak wkrótce Calvin zostaje wysłany do Iraku na roczną misję, a wizja romantycznego życia w Mieście Świateł szybko się rozwiewa.
Podobnie jak Julia Child, Ann postanawia znaleźć dla siebie miejsce w zupełnie nowym otoczeniu. W trakcie wycieczek po Paryżu i podróży po okolicznych miasteczkach Francji walczy z samotnością za pomocą symbolu francuskiego comfort food – cassoulet. Odsłania co się tak naprawdę kryje za daniami typowymi dla kolejnych miejsc, bada historię potraw i ich smak – od wołowiny po burgundzku do najbardziej chrupiących gryczanych naleśników. A gdzieś między Paryżem i południem Francji odkrywa również kilka życiowych mądrości. Sztuka jedzenia po francusku to także bohaterowie z krwi i kości – szefowie kuchni, farmerzy i restauratorzy – oraz wypróbowane przez autorkę tradycyjne przepisy.
Lektura tej książki sprawi, że ruszysz prosto do kuchni i zapragniesz odwiedzić Paryż. Zabawna, inteligentna, bardzo przyjemna opowieść o miłości do jedzenia, rodziny i Francji.
"Doskonałe składniki – przygotowane z wyczuciem i elegancko podane. Naprawdę smaczna książka." Peter Mayle, autor "Roku w Prowansji"

Black Publishing
Oprawa miękka

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-804-9131-1

EAN: 9788380491311

Tytuł oryginalny: Mastering the art. Of French eating

Liczba stron: 264

Format: 124x205mm

Cena detaliczna: 34,90 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem